НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Ретро:
СЪВМЕСТНО ПЛАВАНЕ НА „Н. Й. ВАПЦАРОВ“ (БИВШ „ГОРЯНИН“) С „КАЛИАКРА“ И „ЕМОНА“
Във Фонд 616 (ДП „Българска фотография“) на Държавен архив - Варна, е запазен интересен фоторепортаж от 50-те години на миналия век. Снимките ни показват съвместно плаване на учебния кораб на Висшето военноморско училище - тримачтовият моторен ветроход „Н. Й. Вапцаров“ (бивш „Горянин“) с „Калиакра“ и „Емона“. Това са непубликувани до сега кадри на три емблематични за българското морско корабостроене и корабоплаване кораба. И трите са построени в България. И трите имат дълъг живот и са оставили трайна диря след края на своята експлоатация.
Кадрите са уникални с факта, че плават не само съвместно, но и на буксир. В ролята на влекач е красивият тримачтов ветроход, а двата пътнически кораба са провлачвани. И трите кораба са натоварени с повече пътници от нормалното (долните илюминатори на „Калиакра“ са почти във водата) и това прави провлачването не съвсем лесна (и не съвсем безопасна) работа. Но явно се е получило, въпреки скромната мощност на дизеловия двигател на „Н. Й. Вапцаров“ (4-цилиндров „Бурмайстер и Вайн“ - 240 к.с. при 375 об/мин). За къде са се запътили толкова много хора? Най-вероятно това е традиционната след 1944 г. (и до 1989 г.) церемония по хвърлянето на венци и цветя на лобното място на застреляните антифашисти в открито море. Това ставаше на 2 юни. Доколкото може да се различат облеклата на пътниците, униформените офицери и старшини от военния флот са с бели тужурки, характерни за това време от годината.
Защо обаче моторният ветроход е взел на буксир двата пътнически кораба? Едва ли е заради икономия на гориво, или пък едва ли и двата пътнически кораба в този ден не са били в строя. Може и да е някаква приумица на доморасъл сценарист - пропагандист. В следващите години май такава „маневра“ не е извършвана.
През коя година се е случило това? Тук ще са необходими малко повече разсъждения. „Горянин“ е зачислен официално във ВМС на 7 май 1951 г. и получава бордови номер 7802 (
2 април 2014 г. На 10 март 1951 г. Параходство БМФ предава „Горянин” на Военноморското училище). На снимките обаче тримачтовият ветроход има бордови номер 382. Едва ли за по-малко от месец корабът си е сменил бордовия номер. Значи случката е била не по-рано от 1952 г. Основното преустройство на „Н. Й. Вапцаров“ е извършено през периода 1958 - 1959 г. Значи случката е била не по-късно от 1958 г.
А преустройството превръща красивият тримачтов моторен ветроход в моторен кораб, чийто хамбар е преустроен в кубрик за практикантите-курсанти. Ако трябва да бъда откровен докрай: в един смърдящ кубрик, в който практикантите и патканите водеха (доколкото е възможно) нещо като мирно съвместно съществуване: курсантите не можеха да прогонят патканите, както и патканите не бяха основателна причина практикантите да не стъпват повече в кубрика. Но това е друга тема.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Трите кораба, почти в строй килватер
Ще си изкриви ли някой душата, за да каже, че преустроеният по-късно учебен кораб е по-красив от предишния му вид на тримачтов моторен ветроход?
„Емона“. Част от неговите долни илюминатори са също почти във водата…
„Калиакра“ е по-натоварен от „Емона“.