НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВЪВ ВАРНА ОТБЕЛЯЗАХА 9 ЮНИ -
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АРХИВИТЕ 2020 Г.
„В ПОДКРЕПА НА ОБЩЕСТВАТА НА ЗНАНИЕТО“

На 9 юни (вторник) Държавен архив - Варна отбеляза Международния ден на архивите с традиционното награждаване на:
Читател на ОДА - Варна за 2019 г. (Недялко Димитров Илиев - 202 посещения и ползвани 128 а.е., краевед, изследовател, писател; първите си опити в литературата и публицистиката прави на страниците на вестниците „Граничар“, „Девненски възход“, „Полет“, „Литература и общество“ и др.; автор е на „Дописки, пътеписи, размисли“, в две части, „Дванадесет са...“ Работата му в Държавен архив - Варна е свързана предимно с проучвания и подготовка на монографията „Летописни страници. Техникум по индустриална химия „Д. И. Менделеев“ - Варна“, излязла от печат през 2019 г.
Приятел на ОДА - Варна за 2019 г. (Християн Облаков - възпитаник на НГХНИ „К. Преславски” с профил „История и цивилизация” и ВСУ „Черноризец Храбър“, където се дипломира през 2013 г. като юрист. Работи в сферата на туризма като екскурзовод, профилиран в провеждането на пешеходни обиколки на Варна с акцент върху спецификата на богатото архитектурно наследство на крайморския град. Сред обектите, които задължително посочва по време на туровете си е и историческото здание на Държавния архив - Варна, свидетел на множество епохи от развитието на града. Краевед, посветил се на изследвания на живота и творческия път на варненските архитекти от края на ХІХ и началото на ХХ в. При многобройните импровизирани или организирани срещи с варненци, любители на историята и архитектурата, любовта му към историята на Варна и уменията му на неповторим разказвач, увличат слушателите да се потопят в атмосферата на миналото и запалват не един и двама да се обърнат към документите и изворите на историята. Чест и предпочитан гост в радио и телевизионни предавания, исторически форуми и лекции, където винаги подчертава необходимостта от опазване и съхранение на документите,  широките му контакти, както сред младите хора, така и сред по-възрастните варненци, го превръщат в отличен посланик на мисията на архивите да събират и съхраняват историята. Понастоящем е и автор на осем книги, сред които и „Архитектът аристократ Дабко Дабков”, „Стефан Венедикт Попов“, „Чешкият майстор на сецесиона“, „Благородният архитект”, „Варна на арх. Дабко Дабков” и др.
Най-ценно документално дарение в ОДА - Варна през 2019 г., на Иван Калев (адвокат, изследовател на историята на варненски фамилии, събира спомени, документи и снимки, проучва и публикува свои изследвания за Добруджанския въпрос), за дарените от него документи и снимки на: Бисер Ангелов Димитров - Биско; Георги Дончев Капанов; семейството на Добри Стоянов Дамянов и съпругата му Фотина Димова Димитрова; Тодор Димитров Георгиев и др.
ДЪРЖАВЕН АРХИВ - ВАРНА

Плакатът на проявата.
Приятел на ОДА - Варна за 2019 г. е Християн Облаков (с червената блуза).
Читателят на ОДА - Варна за 2019 г. - Недялко Димитров Илиев, дава интервю на варненски журналисти.
Адвокатът Иван Калев - направил „Най-ценно документално дарение в ОДА - Варна през 2019 г.“, беседва с варненски журналисти.
Недялко Илиев и Иван Калев се снимаха за спомен със служители на Държавен архив – Варна.