НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗАВЪРШИ ТАКТИЧЕСКОТО УЧЕНИЕ „ЧЕРНО МОРЕ 2020”
Вчера завърши тактическото учение на Флотилията бойни и спомагателни кораби  „Черно море 2020”. В учението участваха командването и щаба на Флотилията, командванията на двата пункта за базиране Бургас и Варна, над 20 бойни и спомагателни кораба, бойни самолети от ВВС и хеликоптери от състава на ВМС.
През четирите етапа на учението бяха постигнати следните цели:
- усъвършенстване на организацията по планиране и управление на действията на силите при участие в операция по морска сигурност;
- отработване функционалната организация за водене на бойни действия на оперативно съединение, в съответствие с доктрината за морски операции;
- усъвършенстване на взаимодействието между военноморския и военновъздушния компонент.
В допълнение към традиционно изпълняваните задачи на море, на 11 юни патрулни, противоминни и спомагателни кораби от двата пункта за базиране Бургас и Варна участваха в осигуряване на експерименталните практически стрелби от ВМС от Подвижен брегови ракетен комплекс (ПБРК) „Рубеж“, чрез наблюдение и охрана на акваторията на района на стрелбата.
По време на учението усилията на командването на Флотилията бяха насочени към усъвършенстване на командването и управлението на подчинените сили, пълноценно използване на времето на море с цел повишаване нивото на подготовка на щабовете и корабните екипажи в реална обстановка.
Връзки с обществеността на ВМС