НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СЛУЧКИ С КОРАБИ И ВЕРТОЛЕТИ
Наш читател, автор и приятел ни зададе въпрос: Имало ли е случай на кацане на чуждестранен вертолет върху палубата на наш Ро-Ро кораб поради свършване на горивото му? Обърнахме се за консултация към друг наш читател, приятел и автор - к.д.п. Янко ДИМОВ, който познава добре историята и на българските Ро-Ро кораби. Ето неговият отговор:
Връщайки се с „Осогово” (2003 г.) от Ашдот в един прекрасен пролетен ден плавахме под Кипър. Наближавайки югозападния му край, където е разположена британската военновъздушна база, от там излетяха в пълен състав звеното самолети, които изпълняват демонстративни полети по време на различни авио-шоута. Нали всяка голяма държава има такава формация. Явно британската група тренира там, защото има благоприятни метео условия. Беше сутрин, слънцето - зад гърба ни, а самолетите пред нас. Близо половин час изпълняваха пълна програма от най-различни красиви и сложни фигури. Беше чудесно преживяване.
През това време вече подминахме базата и легнахме на курс към о-в Родос. Тогава откъм базата към нас се насочи вертолет, зависна над кораба и започна да ни говори нещо по УКВ-ето, но от шума не разбирахме нищо. Слезе ниско на нивото на мостика, приближи се съвсем близко до крилото и пилотът със знаци успя да ми обясни, че иска да спусне човек на палубата. Аз започнах да се притеснявам да не сме направили нещо нередно. Дадох и аз със знаци съгласие. Спусна един войник в пълно бойно снаряжение на мак-грегора (капака на хамбара), който като се качи на мостика ми обясни, че искат да си направят тренировка с евакуиране на човек от кораб. Успокоих се. Войникът се завря на най-неудобното място край една от спасителните лодки, от където успешно го вдигнаха, благодариха и си заминаха. Това е моята история.
Имам няколко случая със „Средец” (третият Ро-Ро) по време на югоембаргото, когато цялото Адриатическо море беше блокирано и при навлизане в района на Бриндизи всички кораби се спираха и проверяваха от командоси от кораби на НАТО. При лошо време, вместо с лодки идваха с вертолет и ги спускаха на палубата между камионите.

К.д.п. Янко ДИМОВ

Вахтен кърмчия на „Оборище“, март 1987 г., Азовско море.
Капитан Янко ДИМОВ на мостика на „Осогово“, 2001 г.