НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КОРВЕТАТА „РЕШИТЕЛНИ“ И ВЕРТОЛЕТ AS 565 MB „PANTHER”  УЧАСТВАТ В СЪВМЕСТНО УЧЕНИЕ ОТ ТИПА
PASSEX В ЗАПАДНАТА ЧАСТ НА ЧЕРНО МОРЕ

На 19 юни 2020 г. българските Военноморските сили участват в съвместно учение от типа PASSEX в международни води в западната част на Черно море в изпълнение на „План за българо-американска подготовка за 2020 г.“
Участието в учението се провежда по покана от командването на Шести американски флот, отправена и до ВМС на Украйна, Турция и Румъния.
От състава на ВМС взе участие корветата „Решителни“ и вертолет AS 565 MB „Panther”. От американска страна участва ескадреният миноносец „Porter”, десантният кораб „Oak Hill” и самолет от морската патрулна авиация P-8 „Poseidon”. От румънска страна участва фрегатата „Regina Maria”. От ВМС на Турция участва корвета „Kinaliada” и самолет от морската патрулна авиация.
Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.
По време на учението се отработиха тактики, техники и процедури по тактическо маневриране, обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановки и отразяване на атаките на въздушен противник.
Връзки с обществеността на ВМС

Ескадреният миноносец „Porter”.
Корветата „Решителни“.