НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДВЕ БРОНЗОВИ МОНЕТИ НА ПЕРСИЙСКИ САТРАПИ ОТ ЧЕРНОМОРИЕТО
Съвременните технологии и Интернет, предоставят изключителни и понякога единствени по рода си данни, за наличието на редки монетни типове, съхранявани както в български, така и в чуждестранни частни колекции. В новините на „Морски вестник” от 24 септември 2019 г.: http://morskivestnik.com/ (Василев 2019, 1-2), разгледахме и представихме на читателите на изданието, една много рядка за България бронзова персийска монета - сатрапска емисия, открита в района на град Варна и отсечена при управлението и името на персийският сатрап Оронт. За периода от 357 до 352 г. пр. Хр. той е бил персийски провинциален управител на областта (сатрапията - б.а., Л.В.) Мизия, в Мала Азия.
В сегашната публикация на „Морски вестник” ще представим пред читателите на изданието още две находки на редки персийски монети - сатрапски емисии, съхранявани в две чуждестранни частни колекции, които според сведенията на самите им притежатели, произхождат от северната и южната част на българското Черноморие. За тях и тяхното наличие разбрах по една чисто щастлива случайност, случайно попадайки на дискусия, посветена на персийските монети от типа на т.н. „сатрапски емисии”, проведена сред група чуждестранни потребители, в социалната мрежа „Twitter” („Туитър”).
Първата от двете антични персийски монети, обект на съобщението ни, е притежание на гражданин на Кипър, с локация - град Ларнака. Монетата е бронзова от дребен номинал на персийският сатрап на Лидия, Кария и Мизия - Тисаферн (445-395 г. пр. Хр.). Според кипърският потребител и неин притежател, тя е била закупена и придобита при негово пребиваване в България от град Каварна (Добричка област), т.е. античният град Бизоне. (…)

Идентификацията на монетите е по:
1) за Тисаферн: https://www.asiaminorcoins.com/ (16.06.2020 г., 10:27 ч.). Кодът на необработената и сдвоена снимка, показваща монетата на Тисаферн, който в случаят е BGN-36-54_sm, е безспорно потвърждение на споделената информация от страна на неговият кипърски притежател, че действително въпросната монетна находка произхожда от територията на Съвременна България, и по-точно от района на град Каварна, б.а. - Л.В.

Пълния текст на статията на Любомир ВАСИЛЕВ (в PDF-формат) можете да прочетете тук.