НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СЪС СВОИТЕ ХИДРОАКУСТИЧЕСКИ СТАНЦИИ, ТРАУЛЕРИТЕ ОТ
„ОКЕАНСКИ РИБОЛОВ“ СА ЗАСИЧАЛИ ПОДВОДНИЦИ В ЧЕРНО
МОРЕ

Известно е, че до края на 1989 г., всички български граждански институции с предмет на дейност, свързан с корабоплаването на море и на река, са имали своите мобилизационни ангажименти към Военноморския ни флот. Това е тема, която много скоро ще бъде забравена у нас. Сякаш никой няма интерес от нейното изследване. Е, ние в „Морски вестник“ не мислим така. И призоваваме всички наши читатели и приятели да ни подкрепят. Не бива да изчезва тази небезинтересна част от нашата национална морска история.
Сега ще ви разкажем за нещо, което малцина знаят. А то е: със своите хидроакустически станции, траулерите от „Океански риболов“ са засичали подводници в Черно море. В края на 80-те години на миналия век, когато „Океански риболов“ беше в силата си, в Черно море е проведен експеримент с цел проверка именно на тази възможност. Оказва се, че независимо от това какъв тип са и къде са произведени (в СССР, ГДР или Полша) хидроакустическите станции на траулерите откриват подводница в определената акватория на учението и поддържат контакт с откритата подводна цел. Експериментът е успешен, но повече усилия в тази насока не се прилагат, защото повечето наши траулери повечето време са извън Черно море и не могат да бъдат мобилизирани като преследвачи на подводници. То следващи експерименти не са били и възможни - новоизлюпените след 1989 г. алчни и безскрупулни приватизатори много бързо пратиха „Океански риболов“ в историята.
От къде „Морски вестник“ разполага с тази информация? От о.з. контраадмирал Костадин Русков, който от 1988 до 1994 г. беше заместник-командващ по тила на ВМФ и пряко ръководеше всички мобилизационни дейности. А ако някой все пак си помисли, че това е само сведение от тиловак, ще го информираме, че голямата част от службата на контраадмирал Русков е преминала на подводниците…
И още нещо: траулерите от „Черноморски риболов“ обаче са имали мобилизационно предназначение и периодично са проверявани в хода на различни учения. Но това вече е друга тема.
Атанас ПАНАЙОТОВ

О.з. контраадмирал Костадин РУСКОВ.
Траулерът „Буревестник“, нарисуван от Димчо ПИШМАНОВ
Траулерът „Офелия“, нарисуван от Димчо ПИШМАНОВ
Траулерът „Чайка“, нарисуван от Димчо ПИШМАНОВ