НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
2 ЮНИ - ДЕН НА БОТЕВ И НА
ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И
НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ
Преди 55 години Министерският съвет реши да бъде построен кораба „Радецки“
Днес, 2 юни, имаме повод отново да се върнем към идеята да бъде построен кораба-музей „Радецки“, за да се материализира по още един начин преклонението на поколенията българи пред величавия подвиг на поета-революционер Христо Ботев и водената от него чета. Преди 55 години Министерският съвет реши да бъде възстановен (построен отново) кораба „Радецки“. С Решение № 552 от 20 октомври 1965 г. в рекордно кратки срокове: до 15 май 1966 г., Корабостроителният завод „Ив. Димитров“ в Русе трябваше да изпълни тази задача. Ясно е защо: за да бъде отбелязана подобаващо 90-та годишнина от пристигането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг. Дали този срок е бил реален, това е отделна тема за публикация…
Постановлението е адресирано до всички организации и ведомства, които са ангажирани със строителството. Не случайно на първо място сред тях е посочен Централния комитет на Димитровския комунистически съюз. Като отърсим тази прекрасна идея от идеологическата окраска, без която тя би била невъзможна по онова време, трябва да посочим: възстановяването на „Радецки“ бе дело на децата на България! Нямаше българско училище, което да не се е включило в реализацията на идеята. Месеци наред продължиха акциите за събиране на вторични суровини, а събраните средства се събираха в специален фонд за финансирането на проекта. Този небивал ентусиазъм бе заразителен и за възрастните, които трябваше да реализират идеята.
Струва си да се поучим от тази мащабна акция, обхванала десетки хиляди деца на България! И до ден днешен тя няма аналог в нашата национална история.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Издание на „Булгарреклама“ на английски език, посветено на националния параход-музей „Радецки“, 1987 г.
Началото на Решение № 552 от 20 октомври 1965 г. на Министерския съвет за възстановяването на кораба „Радецки“.
На първа страница на тогавашният вестник „Септемврийче“ съобщи: „Ще построим отново „Радецки“…
Монументът, издигнат на Козлодуйски бряг в памет на Ботевата чета.