НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБАТА
„ШВЕЙЦАРСКА СЛЕДА В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ“

Военноморският музей във Варна - филиал на Националния военноисторически музей, представя гостуващата изложба „Швейцарска следа в българската история“. Тя ще бъде отворена за посетители от 24 юни (сряда) до края на юли 2020 г.
За първи път във Варна ще бъдат показани уникални швейцарски щамповани текстили с български исторически сюжети, направени от различни печатници в кантона Гларус, Швейцария. Преобладават модели с изображения на знакови събития и личности от българската история, а отпечатвани в най-голям тираж са тези със сюжети от Руско-турската война (1877 - 1878). След Освобождението изделията на печатниците започват да се предлагат в Княжество България посредством откритите представителства в София и Варна.
„Швейцарска следа в българската история“ е реализирана от екипа на Националния военноисторически музей под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и със съдействието на Посолството на Конфедерация Швейцария.
Експонатите, пристигнали в България специално за изложбата, са част от колекциите на Музея на кантон Гларус, Швейцария, Икономическия архив, сбирка „Блумер“ и фирмите Daniel Jenny & Cie, Gebruder J. & J.H. Streiff.