НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПАРАХОДСТВО БМФ АД ПОЛУЧИ ПЕТИЯ 45 500-
ТОНЕН КОРАБ ЗА ПРЕВОЗ НА НАСИПНИ ТОВАРИ
ОТ ПРОЕКТА BLUETECH 45

На 24.06.2020, в 14:11 часа местно време в китайската корабостроителница „Jiangsu Yangzijiang Shipbuilding Co., Ltd.“ беше вдигнат флагът на поредния 45 500-тонен кораб за превоз на насипни товари „Милин камък“ (MILIN KAMAK - ІМО 9841641). Той е петият от проекта Bluetech 45 и е първият от серията, оборудван със скрабър (устройство за прочистването на изгорелите газове, с цел намаляване на замърсяването на въздуха със серни оксиди - SOx).
Кръстница на кораба е г-жа Zhang Hongwei - заместник изп. директор в SINOSURE, Jiangsu branch.
„Милин камък“ е вторият кораб в историята на Параходството с това име, свързано с безсмъртната епопея на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Първият „Милин камък“ е 25 000-тонен кораб за превоз на насипни товари, построен във Варна през 1979 г. Той е в експлоатация до 2011 г., когато пристига в последното си пристанище. То е в Китай, откъдето пък ще отплава вторият „Милин камък“.
В същата китайска корабостроителница продължават довършителните работи по поръчания от Параходство БМФ АД шести (последен) кораб от същия проект, който ще носи името „Околчица“.
Пресцентър на Параходство БМФ АД

„Милин камък“ в деня на вдигането на флага му, 24.06.2020 г. Снимка Параходство БМФ АД.
Първият „Милин камък“ в Пристанище Варна-изток, 2007 г. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ
„Милин камък“ при спускането му на вода в „Jiangsu Yangzijiang Shipbuilding Co., Ltd.“ Снимка Параходство БМФ АД.