НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
АВАНГАРДНИЯТ E-SHIP 1 (IMO: 9417141) ПРИСТИГНА ВЪВ ВАРНА ЗА
РЕМОНТ

Вчера на обяд след кратък преход от турското пристанище Самсун във Варна пристигна за ремонт небезизвестният авангарден кораб E-SHIP 1 (IMO: 9417141). Според публикациите в интернет, благодарение на движителя на Флетнер - в случая четири роторни кули с височина 25 м и с диаметър 4 м, той спестява с около 30 % разхода на гориво. Корабът е дизел - електроход. Отработените от двата дизелови двигателя (с обща мощност 3,5 MW) газове се използват за задвижване на парна турбина, която пък предава движението на роторните кули, които използват и силата на вятъра.
Корабът е построен в Германия - Lindenau GmgH shipyards - Kiel, стр. № 285. Килът му е заложен на 13 декември 2007 г., спуснат е на вода на 2 август 2008 г. и е въведен в експлоатация на 6 август 2010 г. Използва се като кораб за превоз на товари с нестандартни размери - например перки за ветрогенератори. E-SHIP 1 е трипалубен, с обща кубатура на товарните помещения 20 580 куб. м. Има ледови клас Е3. Скорост: 17,5 възла.
E-SHIP 1 пристигна във Варна за ремонт в КРЗ „Одесос“. Очакваме коментара на читателите ни, които са специалисти в тази област.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Фоторепортаж на Иво ТАНЕВ