НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРЕДИ 15 ГОДИНИ РЕФОРМАТА В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ
ЛИКВИДИРА БРИГАДАТА ЛЕКИ СИЛИ НА ВМС

Преди 15 години, на 28 май 2005 г. в Пункта за базиране Созопол се състоя траурното тържество по повод ликвидацията на 10-а Бригада леки сили на ВМС. Всъщност, тя, бригадата, си беше вече ликвидирана. Фактът, че церемонията бе организирана от Военноморска база Бургас, а не от командването на Бригадата, бе достатъчно красноречив. От бригадата към базата организационно вече бе прехвърлен 10-и дивизион леки сили и тържеството просто легитимираше пред обществеността краят на една флотска легенда. А тя бе истинска: със съвместните сили на Бригадата, Бреговия ракетен полк и с целеуказанието на вертолета Ка-25Ц (той си „отиде“ преди бригадата, но поне „кацна“ във Военноморския музей) ВМС можеха да нанесат мощен удар срещу противникова корабна групировка. Е, от тук нататък ще укрепваме международното сътрудничество без подводници, без ракетни катери и без вертолет-целеуказател.
Могат да се кажат още много неща по този повод, но какъв смисъл има от това? Тези, които трябва да чуят, отдавна са оглушали. Затова предлагаме на читателите на „Морски вестник“ един подробен ретро-фоторепортаж. Който е бил на събитието - ще си припомни, който не е бил - ще се информира, ако желае, разбира се. А на всички останали само припомняме: на 28 май 2005 г. затворихме една страница от най-новата ни военноморска история.
Атанас ПАНАЙОТОВ
(И аз бях там, и аз пих, но не се веселих!)

Използваните снимки са от фотоархивите на „Морски вестник“, на Щаба на ВМС и на флотски ветерани от 10 Бригада леки сили.
Ретро-фоторепортажът от 28 май 2005 г. (в PDF-формат) можете да разгледате тук.

Последният тържествен марш на личния състав на 10-та Бригада леки сили бе поведен от последния началник-щаб на формированието капитан І ранг Дарин Попов.
Последният командир на Бригадата – капитан І ранг Светлин Шопов, последният знаменосец и последните му асистенти.