НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДВА ДИВИЗИОНА ОТ ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ОТБЕЛЯЗАХА
СВОИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 2 юни 2020 г., в Пункт за базиране Бургас тържествено беше отбелязана 57-та  годишнина от създаването на Дивизион патрулни кораби. Командирът на Флотилията бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков поздрави военнослужещите от дивизиона и им благодари за ежедневните усилия и високия професионализъм, проявен при изпълнение на всички поставени през годината задачи. Пожела им да бъдат все така моряци по дух и призвание и да продължават да носят в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг, професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност!
Командирът на дивизиона капитан І ранг Георги Савов връчи на отличилите се военнослужещи грамоти и им пожела висок воински дух и все така да продължават да утвърждават авторитета и престижа на Четвърти дивизион патрулни кораби.
Също на 2 юни 2020 г., с тържествен ритуал в Пункт за базиране Варна беше отбелязана 69-та годишнина от създаването на Дивизион кораби със спомагателно назначение от състава на Флотилията бойни и спомагателни кораби.
Основната дейност на дивизиона включва осигуряване на: бойната подготовка на корабите от флотилия бойни и спомагателни кораби на море; спасяване на бедстващи екипажи на военни и търговски кораби; полетите на авиацията на море; ракетно-артилерийски стрелби и гребно-ветроходни регати и състезания.  Водолазните

групи участват активно в изваждането на потънали кораби и оборудване и в унищожаване на изплавали или открити на морското дъно мини.
На тържеството присъстваха заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Ваньо Мусински и командири на военните формирования от флотилията, дислоцирани в Пункт за базиране Варна. Удостоверения за допускане до самостоятелно управление на кораб получиха капитан III ранг Кирил Чаков - командир на учебно-спомагателен кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев”, капитан III ранг Тенко Стефанов - командир на спасителен кораб „Протео” и старши лейтенант Борислав Димитров - командир на танкер-бункеровчик „Балчик”.
По случай празника командирът на Дивизиона, капитан II ранг Даниел Тодоров,  награди с грамоти старши лейтенант Християн Костов, офицерски кандидат Тодор Тодоров, старшина II степен Илиана Александрова и матрос 3-ти клас Мартин Петров.
Връзки с обществеността на ВМС