НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДА СИ СПОМНИМ С ДОБРА ДУМА ЗА СТАРШИ
ПОМОЩНИК-КАПИТАНА АНГЕЛИНА БАЛТОВА -
ПЪРВАТА БЪЛГАРКА, ЩУРМАН І СТЕПЕН
(1945 - 2020 Г.)!

Да, Осми март отмина отдавна, но, уви, не това е повод да си спомним с добра дума за първата българка, носила вахта на навигационния мостик, старши помощник-капитанът Ангелина Балтова. На 10 юли т.г. се навършват 50 години от нейното дипломиране като инженер корабоводител във ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“. На 5 септември т.г. се навършват 75 години от рождението й. На 21 ноември т.г. се навършват 15 години от края на нейната дейност като корабоводител в Параходство БМФ. Все кръгли годишнини, за които можем „да се хванем“ като информационен повод…
Уви, поводът да напиша тези редове за нея, е най-неотложният и най-тъжният. Тези дни до мен стигна новината, че Ангелина Балтова вече я няма сред нас. Кога е поела в последното си плаване, никой не може да каже. Просто си е угаснала незабелязано, непотърсена и забравена от всички.
Не за да се оправдавам, но последно миналата година я потърсих по телефона. Не успях да се свържа с нея. Да, и други я бяха търсили, но безуспешно. Ангелина Балтова не отговаряше на телефонни повиквания. Или поне на някои от тях. Никой обаче от нейните познати и колеги не успя да се сети кога точно е разговарял с нея за последен път. Затова сега мога да разкажа за нея само по бележките, които съм си водил по време на обработването на различни архиви.
Ангелина Емилова Балтова е родена на 15 септември 1945 г. в Бургас, но до края на средното си образование живее и учи в Пловдив. Като ученичка е председател на дружество „Млад математик“ в гимназия „Й. Николова“. Затова няма проблеми при кандидатстването в МЕИ (дн. Технически университет) - Варна, където през 1964 г. е приета в специалността „Корабостроене“. Но изкарва първи курс и през 1965 г. започва работа в Параходство БМФ, за да може да кандидатства и след това да завърши задочно Висшето военноморско училище през 1970 г. Нека да си припомним, че по това време бе забранено на жени да кандидатстват за редовно обучение в Морското училище.
Командването на ВНВМУ и ръководството на Параходство БМФ се отнасят с разбиране към желанието и амбициите на Ангелина Балтова. През 1966 г. тя, заедно с курсантите - нейни съвипускници, е на плавателна практика с м/к „Г. Димитров“ в Черно и в Средиземно море. А през 1968 г. изкарва двумесечна морска практика на м/к „Плиска“ с посещения на пристанища в Западна Европа. На този кораб започва и службата й като помощник-капитан. След преминаването на необходимия плавателен стаж, вторият помощник-капитан Ангелина Балтова е назначена за старши помощник-капитан (V-а квалификационна степен) на м/к „Перущица“ на 6 септември 1974 г. Периодично подобрява квалификацията си на различни курсове, организирани от Параходство БМФ. Плава на корабите „Плиска“, „Габрово“, „Родина“, „Виден“ … В една от трудовите й характеристики откривам сведението, че е наградена с „Народен орден на труда“ - сребърен.
През 1990 г., след като защитава ІІІ-а квалификационна степен за старши помощник-капитан, е прехвърлена във фериботно плаване, за да може да полага грижи за болните си родители (докато са живи, те са нейното семейство - братя и сестри, съпруг и деца тя няма). На 16 юни 1994 г. е изпратена за 45 дни като старши помощник-капитан на „Огражден“. Не можах да намеря причината, поради която Ангелина Балтова на 15 декември 2000 г. е регистрирана като безработен № 6928 в Трудова борса „Инфомаркет - Недка Николова“ - Варна. Това щеше да бъде един от уточняващите въпроси, които щях да й задам…
Така или иначе, на 1 март 2002 г. отново е приета на работа в Параходство БМФ, но като втори помощник-капитан. Още на 19 април с.г. обаче Морската администрация възстановява нейната правоспособност щурман І степен - старши помощник-капитан (Watchkeeping Officer first degree). На 4 юли 2002 г. успешно преминава Test of Maritime English according IMO Model courses. В различни списъци на Българския морски квалификационен център - Варна, съм срещал през този период често пъти името на Ангелина Балтова като обучаеми в различни курсове: Корабен радиооператор - обща категория GMDSS - GOC (2002 г.); Entry in Enclosed Spaces Safety for maritime navigation officers (2002 г.); Safety Requirements of ISM ISO and PSC 2002 (2002 г.); през 2003 г. следват още няколко профилиращи курса (Oil Tanker Operations и др.), като вероятно последният е през 2004 г.: Ship Security Officer…
Така или иначе, Ангелина Балтова се пенсионира като старши помощник-капитан. Щеше ли да отговори тя на моя въпрос: защо не е получила кораб? Не зная. Отговорът на този въпрос със сигурност се знае от мнозина, но тази информация може би вече няма никакво значение. Затова: нека да си спомним с добра дума за старши помощник-капитана Ангелина Балтова - първата българка, щурман І степен (1945 - 2020)!
Атанас ПАНАЙОТОВ
Оригиналите и копията от архивните документи за Ангелина Балтова ми бяха предоставени от о.з. капитан І ранг доц. д-р Георги Антонов (1928 - 2008 г.), който до края на живота си ратуваше за някаква нейна реабилитация сред българската морска общественост. Светла им памет и на двамата!

Дипломата за инженер корабоводител, издадена на Ангелина Балтова от ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“ на 10 юли 1970 г.
Удостоверение, издадено на Ангелина Балтова от ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“ на 22 юни 1970 г.
Първата българка - щурман, инженер-корабоводител, Ангелина Балтова, застъпва на вахта на мостика на моторен кораб „Плиска” на 5 септември 1970 г.
Ангелина Балтова - първата българка, застанала на капитанския мостик, като втори помощник-капитан на м/к „Габрово”. Снимката е направена през 1972 г.
Ангелина Балтова като старши помощник-капитан, 1976 г.
К.д.п. Видьо Видев, Ангелина Балтова и капитан Георги Георгиев на мостика на „Хан Аспарух“. Капитан Георгиев е в официалната (парадната) бяла униформа със звездата на „Герой на Народна република България“, което показва, че снимките са с официален характер.