НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КАПИТАН ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
(4 ЮНИ 1930 Г. - 13 МАЙ 1980 Г.)

„За Капитана - лично“…
(28 декември 1977 г.) … „Аз не помня друг път най-голямата зала във Варна да е била така препълнена, а и навън да останат сума хора, дошли само и единствено да видят с очите си и да чуят с ушите си своя герой. Залата синееше силно от униформите на морските хора, а Жоро извади листчетата, тоест речта, която Стоянка Савова (Чаната) предвидливо и добросъвестно му бе приготвила, прочете обръщението към хората и … прибра обратно хартийките в джоба си. И дръпна нашият Жоро едно импровизирано слово, та изправи на крака публиката си. Честно казано, и ние, приятелите, бяхме изумени, защото непрекъснато ни пишеше: „Не ми пейте химни, че ми става неудобно…“ „Не ми пишете хвалебствия, разбирам, че трябва да се популяризира плаването, но го правете пред непосветените…“, „Имам чувството, че като се прибера, ще потъна в земята от срам…“ А пък речта му в Двореца - образец на PR (казано по сегашному). И от там, от Двореца на културата и спорта, замина нашият Жоро… закъде, мислите? Закъм новото си жилище, към семейството? Не, отиде там, където го водеше сърцето - в яхтклуба, там коленичи на дървения кей, защото знаеше добре, чувстваше го още по-добре даже, че плаването му може и да беше извършено от сам човек, но не беше самотно, защото зад гърба му стояха приятелите и колегите. Впрочем на онова паметно, заредено с много дух събрание в Двореца на Варна, той каза именно това: „Наградите, с които бе отличена тази проява, не приемам като индивидуални, а като награди, адресирани към всички български моряци, към всички ветроходци, към този чудесен град Варна, където се роди и прерасна в световно събитие плаването на „Кор Кароли“.
Тинко ТРИФОНОВ (1950 г. - 2007 г.)
Из книгата му „За ветроходството“, Варна, изд. МС, 2008

Снимките са от Фонд 616 (ДП „Българска фотография“) на Държавен архив - Варна.

Всеки от тогавашните големци на Варна искаше да застане до героя на България.
Автографът, публикуван на следващия ден в тогавашния варненски официоз „Народно дело“.
28 декември 1977 г. В Двореца на културата и спорта - Варна, капитан Георги Георгиев е посрещнат възторжено от хиляди варненци.
„Аз не помня друг път най-голямата зала във Варна да е била така препълнена, а и навън да останат сума хора, дошли само и единствено да видят с очите си и да чуят с ушите си своя герой…“