НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Публикува се за първи път:
УЧЕБНА ТРЕВОГА НА БОРДА НА ПАРАХОДА „РОДИНА“ (1941 Г.)
Снимки от личния архив на моряка Никола Димов
На 2 ноември 1935 г. в състава на Българското търговско параходно дружество (БТПД) е приет параходът „Родина”, построен през 1922 г. като „Айзенах” във „Вулкан Верке А.Г.” (стр. № 652) - Щетин, тогава в пределите на Германия, и експлоатиран от немската корабоплавателна компания „Норддойчер Лойд”, като поддържа Южноамериканската линия. Закупен е за 21,4 милиона (следвоенни) лева, благодарение на държавната субсидия от 20 милиона лева. Параходът е с товароспособност 6510 тона (полезен товар около 5500 тона) и е най-големият български кораб до края на Втората световна война. Според специалистите, той е и най-добрият кораб в историята на БТПД в експлоатационно отношение.
Първият български търговски кораб с името „Родина” служи твърде малко в БТПД. На 19 септември 1941 г. при плаване в конвой той се натъква последователно на две (за съжаление - български!) мини и потъва южно от Созопол, срещу Св. Агалина (42.23N/27.48Е). Загиват трима моряци от екипажа... Малкият брой жертви се дължи на две причини. Първата - професионалните действия на екипажите на българските торпедоносци, конвоиращи „Родина“ и спасили оцелелите от екипажа му. Втората - професионалните действия на моряците от самия екипаж на „Родина“, който многократно е тренирал действия в такава обстановка. В потвърждение на това публикуваме две снимки от личния архив на моряка Никола Димов - баща на к.д.п. Янко Димов. Той самият е кърмчия на „Родина“ и във фаталния 19 септември 1941 г. Оцелява и продължава да плава…
А на снимките виждаме първия и последен капитан на „Родина“ Васил Попов, който командва учебна тревога на борда на кораба по време на плаването му от Александрия към Варна през същата тази 1941 г. Опитният капитан е предвиждал, че по време на война може да се случи и най-лошото. Затова е бил безкомпромисен в изискванията си към натренираността на своя екипаж. И е успял да го опази почти целия от гибел. „Повече пот в учението - по-малко кръв в боя!“ (Генералисимус Суворов).
За първи път публикуваме и оригиналното разписание за действията на екипажа на „Родина“ при водна тревога. Дължим благодарност и на г-н Димитър Енчев - син на капитан Александър Енчев, който приема парахода в Германия и командва церемонията по вдигането на българския национален флаг. За незаслужено забравения капитан Александър Енчев „Морски вестник“ подготвя серия от публикации. А за годишнината от вдигането на флага на „Родина“, живот и здраве, „Морски вестник“ подготвя за своите читатели още една изненада с публикуването на факти и снимки от самото събитие, които ще видят бял свят за първи път.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Надписът на гърба на едната от снимките, направен от самия Никола Димов, 1941 г.
Оригиналното разписание за действията на екипажа на „Родина“ при водна тревога. От архива на капитан далечно плаване Александър Енчев.
Графична възстановка на парахода „Родина“, направена от главния механик инж. Николай ГЕОРГИЕВ. От водолинията нагоре - външен вид, а от водолинията надолу - скица General Arrangement.
Капитан Васил Попов командва учебната тревога. Пътникът до него е със спасителна риза.
Спасителната лодка е готова за спускане на вода.