НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„9 СЕПТЕМВРИ“ Е ЗАКУПЕН КАТО РИБОЛОВЕН
КОРАБ, А ПО-КЪСНО СТАВА НАУЧНО-
ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ

Днешната дата е добър повод да си спомним за един от интересните кораби - част от научно-изследователската ни флотилия, която в продължение на десетилетия у нас не успява да се развие, а сега я няма изобщо. Името „9 септември“ може и да дразни някого, но то вече няма никакво значение, а и тези, които са били често на борда му, го помнят като „Девятката“.
Закупен е през 1948 г. от Дания, където е и построен (във Фредериксзунд). Никой не помни какво е било предишното му име, но и ветераните, и документите сочат, че той е закупен от България за нуждите на промишления риболов в Черно море и първият му стопанин е Държавното рибовъдно и риболовно стопанство. Отначало е регистриран във Варна, а след това - в Бургас. По-късно, отново във Варна, но вече като кораб на Варненската ихтиологическа станция (сега Институт за рибни ресурси). Сред първите му капитани е к.д.п. Любомир Давидов (той е и добър ветроходец, учител е на капитан Георги Георгиев), с когото се свързва един от куриозните случаи от историята на „Девятката“. Ще го преразкажем за тези, които не са го чували, или пък са го забравили.
Решил капитанът да се облекчи (по голяма нужда) по време на плаване нощем. Тогава, в първоначалната му конфигурация, корабът е нямал специална тоалетна (галюн) и нормално било тези неща да се вършат зад борда, със съответния захват за леерите. Но времето не било съвсем кротко и една вълна отнася капитана зад борд. Екипажът разбира за това едва сутринта, обявява тревога, а един от идеологическите работници бърза да обяви, че най-вероятно капитан Давидов е забягнал за Турция, защото всички знаели, че е и добър плувец. И слава Богу! Капитанът стигнал с плуване до българския бряг, побързал да стигне до място с телефон, за да съобщи за премеждието…
Отдавна брадяса идеята останките от „9 септември“ да станат кораб-музей. Няма да стане… И жалко. Той, така или иначе, ще остане в историята. А така или иначе, никой не пожела да си кръсти кораба „10 ноември“. Защо ли?
Благодарение на доц. д-р инж. Траян Траянов знаем някои неща за „9 септември“:
Наградата (1973 Г., НИК „9 септември”) http://www.morskivestnik.com/spomeni/trtros23.html
Необикновен ремонт на НИК „9 септември”
http://www.morskivestnik.com/spomeni/trajtrspo.html
Имаме неговото обещание, че ще напише (поне) още два спомена за кораба. Очакваме ги! А иначе темата е отворена за всички, които я пожелаят!
Атанас ПАНАЙОТОВ

„Девятката“ е устремена с пълен ход към изпълнение на следващата научно-изследователска задача. Снимката е от личния архив на доц. д-р инж. Траян ТРАЯНОВ.
Първоначалната регистрация на „9 септември“ е във Варна, а стопанинът е ДРРС (Държавно рибовъдно и риболовно стопанство). Вижда се, че брутната вместимост на кораба е 70,99, а нетната - 27,25. Ще добавим, че дължината му е 22,05 м, а широчината - 5,70 м. Двигателят е „Бурмайстер и Вайн“, произведен в Дания, с максимална мощност 240 к.с. при 375 об/мин.
Тук вече има забележка, че корабът е прехвърлен в Бургас.
„9 септември“ на малък ремонт в района на КЗ „Г. Димитров“ - Варна.
Скица - силует на „9 септември“, дело на Илия ТОДОРОВ (светла му памет!), публикувана в неговата книга „Българските кораби“ (С., ДИ „Техника“, 1981).
Отдавна брадяса идеята останките от „9 септември“ да станат кораб-музей. Няма да стане… И жалко. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ