НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПИСМА НА КАПИТАН ДАЛЕЧНО ПЛАВАНЕ
АЛЕКСАНДЪР ЕНЧЕВ ОТ ГОЛЯМОТО ГОРЧИВО
ЕЗЕРО (1969 Г.) - 2

Необходимо предисловие от главния редактор:
Второто писмо от Голямото горчиво езеро капитан Александър Енчев пише и изпраща от борда на кораба „Васил Левски“. Но за пристигането му там става дума едва в края на писмото. До тогава той ни запознава в стил пътепис с обстановката в Атина и в Пирея, където не е бил 30 години, както и на борда на съветския пътнически кораб „Армения“, с който плава до Александрия.
В Александрия той се среща с търговския представител на България там - варненецът Михайлов, който го помни от периода, когато капитан Енчев е бил помощник-началник на Пристанище Варна. Още с първите изречения, с които капитанът описва състоянието на кораба „Васил Левски“, става ясно, че го очаква нелек престой. За това състояние той не обвинява никого, имайки предвид ситуацията, в която плавателният съд се озовава в началото на Израелско-арабската война (1967 г.).
И в това писмо капитан Енчев показва талант на разказвач, толерантен събеседник и опитен моряк с богата обща култура.
Атанас ПАНАЙОТОВ
„Писма на капитан далечно плаване Александър Енчев от Голямото горчиво езеро (1969 г.) - 1“
(в PDF-формат) можете да прочетете тук.

Входна карта за Пристанище Варна, издадена на капитан далечно плаване Александър Енчев на 16 август 1966 г. Архив на семейство Енчеви.
Документ от 20 април 1949 г., на който личи подписът на капитан Александър Енчев в качеството му на помощник-началник на Пристанище Варна.
Моторният кораб „Васил Левски“, нарисуван от Димчо ПИШМАНОВ (1953 – 2020 г.).
Пощенският плик (гръб), с който е изпратено второто писмо. Личи печатът на м/к „Васил Левски“. Архив на семейство Енчеви.
Тази заповед на главния директор на Параходство БМФ капитан Александър Енчев не изпълнява поради лекарска забрана – смяната на капитана на „Антарес“ изисква полет със самолет, а той вече има сериозен кардиологичен проблем. А смяната на капитана на „Васил Левски“ изисква плаване с пътнически кораб.