НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Стар албум:
СЛУЖБАТА ВЪВ ВМФ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ
ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА ХХ ВЕК (7)

Карикатури, публикувани във флотския седмичник „Димитровска вахта“ през 1988 г.
Последната публикация в тази рубрика бе на 20 юли т.г. През изминалия ваканционен период в редакцията получихме много идеи за продължаването й и твърде малко снимки за публикуване. Но понякога се случва и така. Всъщност, благодарни сме и за идеята, която не е свързана със снимки - да публикуваме карикатури, поместени във флотския седмичник „Димитровска вахта“, излизал до м. септември 1988 г.
Идеята е много добра, но не е лесна за изпълнение. Не разполагам с течението на вестника (беше забранено изнасянето му извън военните поделения), но тъй като все пак имам някакъв архив от това време, ще се опитам да представя двама от тогавашните наши автори на карикатури: флотският старши лейтенант (през 1988 г.) Стоян Баев и Валери Лютов (доколкото си спомням - софиянец). Нямам представа дали всички карикатури, които сега имам възможността да предложа на вниманието на читателите на „Морски вестник“, наистина са публикувани в „Димитровска вахта“. Със сигурност обаче са одобрени за публикация и на гърба им има надписано на ръка името на вестника и размерът, с който трябва да бъде направено клишето.
Да, клишето! Тогава тази дума имаше по-различно значение за нас - членовете на редакционния екип. Вестникът отпечатвахме в печатницата на ВМФ, тогава разположена в т.н. Материално снабдяване - мястото в центъра на Варна, граничещо с ул. „Д-р Пюскюлиев“, повече известно като теренът, на който вече три или четири пъти правиха първа копка за бъдеща съдебна палата. Печатницата бе наследство от Флота на Негово величество и работеше по най-старата технология - висок печат, отначало на словослагателския принцип - ръчен набор на всяка буква! Преди да закрият вестника (с Решение на Секретариата на ЦК на БКП), в печатницата вече имахме линотип - изливаше се с олово цял ред от бъдещата публикация и „вързването“ на страницата ставаше по-лесно и по-бързо. Толкова за технологията, това е друга тема.
Но освен текстовете, във всеки вестник има и илюстрации, а те се поставяха на страниците като клишета. Оригиналните снимки и рисунки изпращахме в цинкографията на печатницата „Стоян Добрев“ - Варна, но за услугата плащахме от бюджета на вестника, което ни караше постоянно да се съобразяваме да не надвишим определените лимити. Безплатно клишета можехме да поръчваме в Държавното военно издателство (за сметка на военния бюджет), но това ставаше много бавно - изпращахме оригиналите с препоръчани писма до София, а поне след седмица отивахме на жп гара Варна, за да си получим колета с готовите клишета. Колетите понякога бяха тежки, но пък ние бяхме млади и здрави. До тук с клишетата.
Сигурен съм, че карикатурите са от 1988 г., защото тогава времената на т.н. „перестройка“ освежиха, образно казано, въздуха в редакцията и ни дадоха възможност поне да се опитаме да разчупим традиционните и в повечето случаи - скучни теми и проблеми. Най-трудното за мен все пак е това да преценя дали смешното тогава ще бъде смешно на читателите в наши дни. За повечето от флотските ветерани съм сигурен, че ще се усмихнат - все пак, това са годините на тяхната младост. Но разликата между наборната (тогава) професионалната (сега) матроска служба е твърде голяма - и като манталитет, и като взаимоотношения между различните категории военнослужещи. Но нека все пак да опитаме!
Атанас ПАНАЙОТОВ
(някога, до септември 1988 г., заместник-главен редактор на „Димитровска вахта“)

Без думи. Карикатура Стоян БАЕВ.
Моряци на екскурзия. Карикатура Стоян БАЕВ.
Без думи. Карикатура Валери ЛЮТОВ.
Без думи. Карикатура Валери ЛЮТОВ.
Писмо от новобранец. Карикатура Валери ЛЮТОВ.
Без думи. Карикатура Стоян БАЕВ.
Без думи. Карикатура Стоян Баев.