НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПОЧТИ КАТО БАСНЯ: КОРАБОРЕМОНТЧИК И
КАТАДЖИЯ (ПРЕДИ 45 ГОДИНИ)

До 1975 г. началник ОТКК (отдел „Технически и качествен контрол“) в КРЗ „Флотски арсенал“ беше, нека да не споменаваме името му, офицерът N, защото разказът няма за цел да спазва историческата точност, но въпреки това случката е действителна. По това време, макар и обявен за завод, Арсеналът в много отношения бе запазил облика си на една голяма флотска работилница. Ще минат още година, две, докато се утвърди като корабостроителен и кораборемонтен завод, извоювал с право добро име у нас и в тогавашния СССР. И след още десетина години, ще се намерят умни политици, които ще търсят как да го ликвидират и приватизират. Той обаче се оказа костелив орех и макар с намален състав и вече без корабостроене, още съществува най вече заради упоритата борба, която водиха неговите работници и бивши началници. Но да се върнем към случката.
В годините, за които става въпрос, още съществуваше БДС (Български държавен стандарт), както и държавен метрологичен контрол. Та офицерът, прякорът на който беше Исуса, се връщал с колата си от София, където бил по служба, свързана с работата му като началник на ОТКК. Той пътувал по подбалканския маршрут, който е по-разтоварен и по-къс и явно е бил цивилен. Излизайки на равния участък след Сливен, той леко натиснал газта и без да се усети дигнал няколко километра над разрешените за този участък. Докато забележи, от храстите, скрит като в засада, изскача милиционер (тогава думата „полицай“ на някои хора навяваше неприятни спомени), вдига стоп-палката и му сочи да отбие встрани от пътя. Нашият се подчинява.
След представянето си, старшината иска документите на колата и шофьорската книжка, както се полага при такива случаи. И започва назидателно да му обяснява с какво и колко е нарушил правилника за движение по пътищата и че следва да бъде глобен. Вади от чантата си кочана и се готви да пише акта. В това време офицерът спокойно поглежда към колата и вижда радара. „Това ли е приборът , с който засякохте нарушението?“ пита той. След като получава утвърдителен отговор, вади от джоба си документ, който потвърждава, че има права на инспектор от ДМК (Държавен метрологичен контрол). „От кога не е минавал радарът ви годишна проверка?“, вече с по-строг глас пита той старшината, който изненадан не знае какво да каже. На прибора почти не личи годината на последната проверка, а старшината за пръв път чува за подобно нещо.
„Нямате право  да ползвате за контрол  неизправен прибор  и да съставяте актове за нарушение“ - казва офицерът и също вади кочана с актовете  - „Ще трябва да Ви съставя акт за нарушение правилата на ДМК“. Милиционерът е в безизходица. Няма как да се свърже с началството, а в документа на нарушителя черно на бяло пише, че има право да проверява за изправността на измервателните уреди, както и да съставя актове на тези, които ги ползват с изтекъл срок на проверката им. А  има право и на собствен печат, за да регистрира извършено освидетелстване.
Сега старшината бие отбой: „Моля, не пишете протокол, и аз няма да Ви санкционирам“. „Щом считате, че съм нарушил правилника - пишете акта, както и аз ще напиша акт на Вас“ е отговорът на инспектора. „Нека минем без актове“…
Така след още няколко молби и извинения от страна на старшината, Исуса отстъпва и прибира кочана с актовете в джоба си. После сяда зад волана и продължава пътя си за Варна.
Евгени ЦЕНОВ -
бивш арсеналец,
май 2020 г. Варна

Специалистите от ОТКК действаха на цялата територия на завода, както на брега, така и на плаващия док. Снимка Янаки ПАНАЙОТОВ.
Със сигурност, главният герой в този разказ е имал такава значка, която днес е с колекционерска стойност.
Някой тази сутрин е вгорчил сладкото кафе на директора на КРЗ „Флотски арсенал“ капитан І ранг Филип Марковски, но не е задължително този някой да е от ОТКК. Снимка Янаки ПАНАЙОТОВ.
Специалистите от ОТКК обръщаха особено внимание на ремонтите, които заводът извършваше на нашите подводници от проект 633. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ.