НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДА СИ СПОМНИМ ЗА О.З. КАПИТАН I РАНГ СТАВРИ ГЕОРГИЕВ
СТАВРЕВ

Роден е на
29 октомври 1933 г. в с. Красен дол, Провадийско. Постъпил е във военно-гимназиалния отдел на  НВМУ „Н. Й. Вапцаров” през 1951 г. след завършване на първото в гр. Варна заводско училище към корабостроителницата „Кораловаг”. Работил е повече от две години като стругар. Той е включен в групата курсанти от випуска, която е командирована в новосъздаденото Нахимовско училище през февруари 1952 г. След завършване на Нахимовско училище продължава обучението си във Морското училище заедно с останалата част от випуска.
Завършил е ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров” през 1957 г. с квалификация „инж. корабен механик”. По-късно е завършил академичен курс във Военноморската академия в Ленинград, СССР. Професионалната си реализация във ВМС започва като механик на десантен кораб във Военноморска база Бургас. След това заема важни длъжности във ВМС: зам. командир по техническата част на Радиотехнически участък - Военноморска база Бургас, ОТК в Ремонтна база Бургас, главен технолог в Ремонтна база Бургас, началник на Ремонтна база Бургас, началник на техническото отделение във Военноморска база Бургас, началник на военното представителство в КРЗ „Флотски арсенал“ - Варна.
С неговото лично участие е построена серия спомагателни катери за ВМС. Значителен е неговия принос в развитието и повишаване качеството на кораборемонта във ВМС. През 1996 г. при нещастен случай получава тежка травма и от тогава беше неподвижен в инвалидна количка. Независимо от това, той беше запазил бодрия си дух, оптимизма и будната си гражданска позиция. Поддържаше активни контакти с много хора от различни среди на обществото.
През тези години се развиха и неговите литературни способности. Има издадени няколко книги с различна тематика. Публикувани са множество негови стихотворения. Ние - съвипускниците му от випуск 1951 - 1957 г., му благодарим за написаното за нашите преподаватели и командири и за стиховете, посветени на Випуска.
Капитан I ранг Ставрев е ярък пример за това как да посрещаме  трудностите в живота, каквито и да са те. За съжаление на 26 август 2020 г. той напусна този свят.
Отиде си от нас един прекрасен приятел и всеодаен морски офицер, с бодър дух, оптимизъм и борбеност в живота.
Да си спомним за нашият скъп Ставри!

о.з. капитан I ранг Иван ЙОТОВ
от випуск 1951 - 1957 г. на ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Обща снимка заедно със съвипускници е по случай 80-та годишнина на о.з. капитан І ранг Ставри Г. Ставрев.
Ставри Георгиев Ставрев като курсант във ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Капитан I ранг Ставри Георгиев Ставрев като началник на военното представителство в КРЗ „Флотски арсенал“ - Варна.