НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПИСМА НА КАПИТАН ДАЛЕЧНО ПЛАВАНЕ
АЛЕКСАНДЪР ЕНЧЕВ ОТ ГОЛЯМОТО ГОРЧИВО
ЕЗЕРО (1969 Г.) - 3

Необходимо предисловие от главния редактор:
С третото си писмо от Голямото Горчиво езеро капитан Александър Енчев ни въвежда в интересната обстановка на борда на моторния кораб „Васил Левски“ и в атмосферата на взаимоотношенията между екипажите на останалите кораби, закотвени тук:
За снабдяването на корабите с вода, гориво, продукти и поща се грижеха арабите. Всичко това идеше от Суец, една дървена мауна на десет дена натоварена с петдесетина варела с гориво. Не зная, нямаха ли танкери, та зареждането го извършвахме по този начин. Мауната идваше обикновено на левия ни борд и след като се швартовахме, издигахме с парните винчове варелите един по един на палубата. След това внимателно ги изливахме в танковете за гориво. Тази операция ни отнемаше целия ден. На две седмици зареждахме вода по същия начин. Пощата получавахме на седмица два пъти“.
Този абзац е впечатлил Христо Н. Ботев - наш читател, приятел и автор, когото помолихме да илюстрира част от писмата, изпратени от капитан Александър Енчев от Голямото Горчиво езеро. Той е успял добре да изобрази тази „логистика“ и я е комбинирал в общ колаж с документални илюстрации от тържественото откриване на Суецкия канал (4 ноември 1869 г.) и с „отсечка“ от географска карта, напомняща ни къде се намира това прословуто езеро. Благодарим на De Botte, надяваме се, че той ще продължи да ни помага в тази насока!
Препрочитайки за пореден път това писмо, осъзнавам, че ние май нямаме по-добро описание на живота на екипажа на „Васил Левски“ от престоя му в Голямото Горчиво езеро. Присъствал съм на разговори между флотски ветерани, които се шегуваха с колеги, преживели част от този престой. Подмятаха им, че по цял ден са хапвали пържоли и са ги поливали с бира. Е, още от третото писмо се убеждаваме, че това не е съвсем така. И още нещо. Капитан Енчев ни представя епизоди от взаимопомощта между екипажите на корабите - всеки се опитва да помогне на изпадналия в затруднение с каквото и както може. Моряшката солидарност тук е над всичко и в това ще се убедите като се запознаете и със следващите писма.
Капитан Енчев е майстор и в описанието на детайлите, но аз няма „да изяждам десерта“ на читателя и ще се спра само върху един момент от общуването между капитаните на корабите: „Времето протича в разговори, размяна на оригинални пощенски марки, с които облепят пликовете на писмата си. Този обичай е останал още от първите екипажи, когато корабите са хвърлили котва тук“. Затова от тази публикация започваме да пускаме и елементи от тази интересна и уникална филателна история, които и днес привлича много колекционери по света. Имаме тази възможност благодарение на варненския филателист инж. Георги Мугрев, да ни е жив и здрав!
Атанас ПАНАЙОТОВ

„Писма на капитан далечно плаване Александър Енчев от Голямото горчиво езеро (1969 г.) - 3“
(в PDF-формат) можете да прочетете тук.

Худ. Христо Н. БОТЕВ / De Botte.
Лицевата част на пощенския плик от писмото, изпратено от капитан Александър Енчев до съпругата му Фоника Дим. Енчева на 16 април 1969 г.
Гръб на пощенски плик, „гарниран“ с печати и графични детайли, изработени от различни кораба, закотвени в Голямото Горчиво езеро. Горе вдясно е печатът на м/к „Васил Левски“.
Оригинална пощенска марка, изработена от екипажа на чехословашкия кораб „Леднице“. (GBLA - Great Bitter Lake Association).