НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НЕОФИЦИАЛНА ВИЗИТА НА ЕСКАДРЕНИЯ МИНОНОСЕЦ „РУЗВЕЛТ“
(USS ROOSEVELT) ВЪВ ВАРНА

От 18 до 20 септември 2020 г. на неофициално посещение във Варна е ескадреният миноносец „Рузвелт“ (USS ROOSEVELT) от състава на ВМС на САЩ. Командир на кораба е капитан II ранг Райън Кендал (CDR Ryan Kendall).
Предвид извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, командването и екипажа на кораба няма да слизат на брега.
На 20 септември, след напускане на Пристанище Варна, ескадреният миноносец „Рузвелт“ съвместно с фрегатата „Смели“ и корветата „Бодри“ от българските ВМС ще проведат учениe PASSEX.
Ученията от типа PASSEX са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.
Целта на ученията е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство, оперативната съвместимост и повишаване подготовката на екипажите на море.
От началото на годината досега са проведени две учения от този тип.
В плана на ученията трaдиционно се включват учения по съвместно тактическо маневриране, епизод по приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер, които се ръководят основно от участващите български кораби, както и учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка.
Връзки с обществеността на ВМС

Ескадреният миноносец „Рузвелт“ (USS ROOSEVELT). Източник: https://www.public.navy.mil/
Капитан II ранг Райън Кендал (CDR Ryan Kendall). Източник: https://www.public.navy.mil/