НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДВЕ ДЪЛБАЧКИ-СМУКАЧКИ ШЕТАТ ПО КАНАЛ 1 И КАНАЛ 2 МЕЖДУ ВАРНА И ДЕВНЯ
Очаква се в тяхната дейност да се включи и трети специализиран плавателен съд
И двата кораба са специализирани за удълбочаване на плавателни канали и акватории (Hopper Dredger, Suction Dredger) и действат тук в изпълнението на обществена поръчка на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“: „Проектиране и удълбочаване на Канал 1 и Канал 2, заедно с езерната част на навигационното трасе на подхода и обръщателния кръг на Пристанище Варна-запад“. Според публикуваните официални условия на поръчката: „Трябва да се достигне дълбочина 13,50 м, в граници не по-малки от съществуващите широчини по дъното на каналите и евентуално определяне на нови граници въз основа на оценка на възможностите за уширения“.
В Канал 1 много варненци вече са видели как с бавна скорост (1 - 5 възла) действа регистрираната под руски флаг дълбачка GLANFORD (IMO: 8205383). Тя пристигна тук на 3 септември т.г.  Построена е през 1982 г. в De Liesbosch,  Netherlands, Утрехт (стр. № 169). Пристанището на домуване на кораба е Калининград, а мениджър е фирмата „Хидрострой“ (Калининград). Корабът е преминал през две модернизации (съответно през 1995 и 2007 г.). Може

Дълбачката GLANFORD (IMO: 8205383) прави поворот пред Аспаруховия мост.
GLANFORD продължава работата и през тъмната част на денонощието.
GLANFORD прави поворот пред сухотоварния терминал на Пристанище ПЧМВ.
Поглед към кърмата на дълбачката KENFORD (IMO: 8821826) през перископа на музейната подводница „Слава“, Белослав.
да оперира на дистанция 8 мили отдалечение от брега. Максималната дължина на GLANFORD е 79,45 м, максималната широчина - 14,25 м, височината на борда - 4,20 м (дедуейт 2000 т). Има един товарен трюм с вместимост 1428 куб. м. По време на преход между пристанищата развива скорост до 11,5 вз.
В Канал 2 действа пристигналата на 4 септември т.г. дълбачка KENFORD (IMO: 8821826). Тя е построена през 1990 г. и е регистрирана под флага на Белиз. Техническите й характеристики са близки до тези на GLANFORD. Максималната дължина е 81,8 м, а максималната широчина - 14,0 м (Gross Tonnage: 2172). Наскоро е преминала модернизация в корабостроителница в Лиепая, Латвия. Пристанището на домуване на кораба е Лимасол, Кипър.
По неофициална информация на „Морски вестник“ към двете дълбачки скоро ще се присъедини и трета - регистрираната под флага на Белиз SEAFORD (IMO: 7349388). Тя е построена през 1974 г., но 46-годишната възраст не е стряскаща за тези специализирани кораби. Още повече, че понастоящем SEAFORD се намира на ремонт в КРЗ „Флотски арсенал“ - Варна. Нейните размери също не се отличават много от тези на другите две дълбачки: максимална дължина 80,00 м, максимална широчина - 11,37 м (Gross Tonnage: 1739; Summer DWT: 2700 t).
По непотвърдена информация на „Морски вестник“ е възможно в нашия регион да пристигне и четвърта дълбачка, като това ще зависи от хода на изпълнение на договорените дейности за удълбочаването на плавателния път „Море - езеро“.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки Калина ПЕЕВА