НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ГЕРМАНСКИЯТ БРОНЗОВ МЕДАЛ ЗА ЗАСЛУГИ С МЕЧОВЕ, С КОЙТО
СА НАГРАЖДАВАНИ МОРЯЦИ ОТ БТПД ПРЕЗ 1944 Г.

Благодарение на капитан далечно плаване Янко Димов - наш читател, приятел и автор, имаме възможността да ви представим германския бронзов медал за заслуги с мечове (Deutsche Verdienstmedaille in Bronze mit Schwertern), с който са награждавани моряци от БТПД през 1944 г. Той е връчен на баща му Никола Димов - дългогодишен кърмчия, а след това и боцман в БТПД (Българско търговско параходно дружество) и в Параходство БМФ. Вече сме представяли интересни снимки от личния му архив.
Документът, който удостоверява, че Никола Димов е удостоен с това германско отличие, е издаден в Берлин на 9 февруари 1944 г. На него е изписано, че медалът се връчва на моряка Никола Димов. Дали същият медал е връчван и на офицери от командния състав на българските параходи, тепърва предстои да уточняваме. Засега само ще кажем, че същият медал има и вариант от сребро.
В интернет има достатъчно много информация за това отличие. Медалът е учреден на 1 май 1937 г. от райхсканцлера Адолф Хитлер, а вариантът с мечове е от 20 април 1939 г. Дизайнът е на д-р Отфрид Нойбекер от Берлин. Присъжда се и на чужди граждани, оказали услуги на германския народ, а от началото на Втората световна война - и на войници от съюзнически държави. Нека напомним, че по време на участието на Царство България във Втората световна война екипажите на корабите на БТПД са граждански мобилизирани.
Списъкът на наградените моряци от БТПД с германски военни отличия е твърде дълъг. Доколкото си спомням - над 70 души. Не съм искал копие от него, не съм си правил извлечения и няма да ги правя и в бъдеще. Въпросът е твърде деликатен. Най-малкото поради това, че по списъка имаше зачерквания и поправки, за които нямаше никаква гаранция, че са правени след 1944 г. В някои спомени флотски ветерани дебело подчертаваха, че са се отказали да се явят в старото Параходство, за да си получат отличието. И това е напълно разбираемо. След 1944 г. никой не е искал да го свързват по какъвто и да е начин с хитлеристка Германия. И нищо чудно някои от тези, които са получили отличията, да са ги унищожили по-късно, за да си спестят евентуалните неприятности. Сбъркали са!
Можело е само да ги скрият на сигурно място. Най-малкото заради това, че тези отличия днес се оценяват с нелоши суми в евро в различни интернет - аукциони. Сигурен съм, че Никола Димов (светла му памет!) и неговият син капитан Янко Димов са съхранили медала, водени само от чувството за запазване на една нелека страница от миналото на моряшкото семейство. И от миналото на Морска България!
Защото плаванията на нашите екипажи по фарватерите на войната са били изключително тежки и поне засега - не са били обект на сериозно научно изследване. Плавания над минни полета, плавания, съпроводени с торпедни атаки от подводници и с бомбени атаки на авиация. По време на тези плавания българското морячество дава свидни жертви. Нито загиналите, нито оцелелите са виновни в каквото и да е. Но те са плащали за решенията, взети от българското държавно ръководство, при това - нерядко и с кръв.
Нека не забравяме, че именно оцелелите (сред тях е и Никола Димов), бяха тези „гърмяни зайци“, благодарение на които Параходство БМФ много бързо стъпва на краката си и успява да завоюва международен авторитет. Те развяват българския флаг по всички морета и океани, те защитават името на България като морска държава.
А немските военни отличия са свидетелство само за едно - за проявен професионализъм на море. Останалото е излишна фразеология, която историята отдавна изпрати в миналото. На тези, които ще се опитат да ме опровергаят, искам да припомня само едно: какво се случи с българските морски офицери, които след края на втората фаза на войната бяха удостоени с най-високи съветски военни отличия? Нарочиха ги като „царски“ и ги уволниха. И по-късно много трудно само някои от тях успяха да започнат работа в търговското ни корабоплаване.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Документът, който удостоверява, че Никола Димов е удостоен с това германско отличие, е издаден в Берлин на 9 февруари 1944 г.
Германският бронзов медал за заслуги с мечове, аверс.
Германският бронзов медал за заслуги с мечове, реверс.