НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ОФИЦЕРИ - КАВАЛЕРИ НА ОРДЕНА НА
ПОЧЕТНИЯ ЛЕГИОН

Първият носител на това високо френско отличие е контраадмирал Иван Вариклечков. Той го получава в смутните времена на 1919 г., в навечерието на подписването на Ньойски договор:
„В усложняващата се вътрешно-политическа обстановка и пълната неизвестност пред съдбата на българския военен флот, лейтенант (дн. капитан-лейтенант - бел. Ат. П.) Вариклечков е „назначен на длъжност в интерес на службата командир на транспорт в Дунавската част“ от 10 септември 1919 г.  Приема поста на 4 ноември с.г. Транспортът не е назован, за да може да поеме командването на различни кораби. Отначало това е познатият му влекач „Варна“, вече предаден в разпореждане на съглашенското военно командване на Балканския полуостров. Само девет дни по-късно българската правителствена делегация в Париж получава унизителните условия, съдържащи се в клаузите на бъдещия мирен договор. Униние и обезверяване обхваща големи слоеве от българското общество, до което достигат безпардонните искания на победителите (и особено на балканските ни съседи) във войната. Част от старшите и от младшите офицери не чакат подписването на Ньойския договор (27 ноември 1919 г.) и подават рапорти за уволнение.
Вариклечков е сред тези, които не се поддават на тези настроения. Затова не е за учудване, че на 10 ноември 1919 г. той изпълнява заповедта на френското командване и под германски огън участва с парахода „Варна“ във форсирането на Дунав в интерес на съглашенските войски. Не е известно точно при какви обстоятелства е действал екипажът на командвания от него кораб, но след това той е удостоен с най-високото френско отличие - Орденът на Почетния легион. Интересен е фактът, че тази награда, запазена във фамилията на Вариклечков, и по-късно предадена заедно с останалите негови отличия на Военноморския музей във Варна, не фигурира в неговия официален служебен списък“.
Из книгата „Контраадмирал Иван Вариклечков (1891 - 1974 г.) и неговото време“, с автори Мариана Кръстева, Атанас Панайотов и Георги Антонов, изд. „Морски свят“ - Варна, 2011 г., с. 54 - 55.

Вторият наш флотски „кавалер“ е капитан І ранг Борис Рогев. В историческия очерк за него д-р Мариана Кръстева отбелязва: „Борис Рогев е носител на немалко отличия.Сред тях изпъкват орденът „Св. Александър“ и офицерският кръст „Св. Александър“, съответно от 1940 и 1943 г.; кралският орден „Югославски орден“ - ІV клас, 1936 г. и др. С особена тежест обаче е удостояването му с Ордена и званието „Кавалер на Ордена на Почетния легион“ (Франция) - 1939 г., връчен му като български морски офицер и учен.“
И още: „Борис Рогев е известен повече като изследовател в областта на геодезията, астрономията и математиката, като практик в хидрографията и преподавател, отколкото като строеви офицер от българските Военноморски сили. Той получава образованието и възпитанието си в една обществено-политическа епоха за България - преди 1944 г., а основните си трудове като книжовно научно наследство създава в следващите десетилетия. Но обществените катаклизми за него не се превръщат в лична съдба. Без да допуска заради тях компромиси в личен план, Борис Рогев остава последователен в призванието си на офицер и на учен“.
Кръстева, М. Основоположник на хидрографното дело у нас. В: Изтъкнати учени - морски офицери. Изд. На Съюза на учените - Варна, и Главния щаб на ВМС, 1999 г., Варна, с. 86, 92

Третият български морски офицер, носител на това отличие, стана известен само преди няколко дни: вицеадмирал Митко Петев. В свой фейсбук-профил той написа: „На 28.08.2020 г. на церемония във Военната академия в Париж, началникът на отбраната на Франция генерал Франсоа Льокоантр ми връчи медала на „Кавалер на ордена на Почетния легион“. С указ на Президента на Френската република съм удостоен с това отличие за принос към укрепването на военноморското сътрудничество между България и Франция и за заслуги към сигурността на Европа. Това е награда, получена благодарение на българските военни моряци, с които повече от 30 години служа и е признание за техния труд. Благодаря ви господа и госпожи адмирали, офицери, старшини и матроси! Благодарен съм и на съпругата си, на посланик Ангел Чолаков и на моите приятели, които споделиха с мен това незабравимо преживяване“.
Честито, г-н вицеадмирал!
Видео от церемонията можете да прегледате тук:
https://www.facebook.com/mitko.a.petev/

Атанас ПАНАЙОТОВ
Портрет на контраадмирал Иван Вариклечков, нарисуван от Светлана Косева. На него се вижда, че сред отличията с червена лента, поставени на челно място, първият от ляво на дясно е „Орденът на Почетния легион“.
Капитан І ранг Борис Рогев. От трите отличия „Орденът на Почетния легион“ е по средата. Снимката е от фонда на Военноморския музей.

Вицеадмирал Митко Петев след получаването на високата награда. Снимката е от неговия фейсбук-профил.