НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СПОМЕНИ ЗА О.З. КАПИТАН I РАНГ КИРИЛ ПЕТКОВ АНТОНОВ
(1934 - 2020)

С Кирил Антонов се запознах в началото на м. август 1951 г., когато кандидатствахме за постъпване във НВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
В един августовски ден сутринта в 8.00 или 9.00 ч. в двора на Морското училище на ул. „Стефан Караджа“ 34 се събраха повече от 600,
основно 16-годишни младежи от различни крайща на България. След подреждането ни в нещо подобно на строй беше прочетен списъка на кандидатите за приемане в училището като кадети, т.е. за обучение във Военногимназиалния отдел на училището. След двегодишно обучение и получаване на средно образование, продължаваше обучението във Висшия отдел на училището (4 г.).
След проверка на кандидатите ни бяха дадени подробни указания за реда в училището и начина на провеждане на приемните изпити. Тези, които бяхме от други населени места, ни настаниха за живеене в една от сградите на 8-ми Приморски полк, където беше разположена част от Морското училище. Спяхме на дюшеци на пода в едно грамадно помещение. Всеки сам избираше къде да спи. Случайно, а може би не, аз си избрах един дюшек до едно русо високо момче. Запознахме се и почти през цялото време на кандидатстването бяхме заедно.
Момчето се казваше Кирил Петков Антонов от София. Първоначално малко се притесних като разбрах, че е софиянец. Болшинството софиянци и варненци се държаха по-свободно, а ние от дргите градове и особено от селата, като мен, по-трудно се приспособявахме към новата среда.
Оказа се, че Кирчо, с когото бързо преминахме на малките имена, се държеше скромно, беше много вежлив и приятен събеседник. Може да се каже, че си допаднахме от първите дни на нашето запознанство.
И двамата се зарадвахме като чухме имената си, когато след приемните изпити обявиха приетите 146 младежи във Випуск 1951-1957 г. Случи се така, че попаднахме в един взвод (едно класно отделение). Дори седяхме на един чин в клас…

Спомените за о.з. капитан І ранг Кирил Петков Антонов (1934 - 2020), написани от о.з. капитан I ранг доцент доктор Иван ЙОТОВ (в PDF-формат),
можете да прочетете тук.

Капитан III ранг Кирил Антонов.
Старшина I степен Кирил Антонов с неговата незабравима усмивка.