НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ТУЗАРСКА ЯХТА ПРИСТИГНА ОТ ТУРСКИЯ КУРОРТ
БОДРУМ ВЪВ ВАРНА

На 26 септември т.г. на 3-то място в Пристанище Варна изток застана луксозната яхта MUSTIQUE (IMO: 9332444). Тя пристигна тук от турския средиземноморски курорт Бодрум, а преди това е била в съседните курорти Анталия и Мармарис.
Яхтата е построена като MIA ELISE през 2005 г. Trinity Yachts - Gulfport MS, САЩ, и плава под наблюдението на класификационната организация American Bureau of Shipping. Още същата година получава сегашното си име. Регистрирана е под флага на Каймановите острови, а пристанището на домуване е George Town. Дължината на MUSTIQUE е 54,88 м, а широчината - 9,76 м (дедуейт 740 т). Собственик и мениджър на яхтата е регистрираната на Вирджинските острови компания Bilfore.
Очевидно, швартоването на яхтата на 3-то място не е случайно. Така е  премахната възможността MUSTIQUE да не бъде обикаляна от зяпачите, каквито не липсват в зоната за отдих на пристанището. Това, което прави впечатление, е наличието на няколко спомагателни плавателни средства на борда (катер, джет и др). А на мачтата е позициониран такъв набор от комуникационни средства и системи, на който могат да завидят и някои военни кораби.
Не по-малко интересно е името на яхтата. MUSTIQUE е малък частен остров от държавата Сейнт Винсент и Гренадини (Saint Vincent and the Grenadines). Островът е част от Гренадините. Ако поровите малко повече в интернет, можете да се захласнете по рекламните снимки, които представят MUSTIQUE едва ли не като част от рая на земята.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК