НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ! ЧЕСТИТ ВИ ДЕН
НА СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!
Да не забравяме завета на Захари Стоянов: „Нека тия наши народни светила ви служат за пример“
Днес, в Деня на Съединението на България, е добре да си припомним това, което един от идеолозите и организаторите на Съединението - Захари Стоянов, е написал в предговора към една от най-българските книги: „Записки по българските въстания“. А то е:
„Най-после към вас, братя, прости сиромаси, се обръщам. За вас съм се трудил да напиша настоящата книга, за да ви покажа, че най-горещите борци и защитници на нашето отечество са били не горделиви богаташи и надути учени, но прости и неучени ваши братя, които не са знаели повече от вас! Тия и никой други умиха лицето на България и защитиха нашата опозорена слава; тия направиха да пригърми името българин по четиритех края на света; тия стъпиха презрително на всичко свое частно, гордо и неустрашимо издигнаха глава против силния тирании, за когото учените глави ни тълкуваха, че не трябва да го разсърдяме, с гьделичкане само да гледаме за умилостивяването на неговия поглед. Всичко това тия направиха не че бяха ходили в Париж да си изострят ума, но че бяха честни, имаха воля железна, характер несъкрушим, обичаха горещо своето отечество - свята длъжност за всеки едного; а тия няколко качества всеки от вас може да ги има, стига да пожелае. Нека тия наши народни светила ви служат за пример.“

Моторният кораб „Захари Стоянов“, нарисуван от Димчо Пишманов (1953 - 2020 г.)
Параходът „Захари Стоянов“ е в състава на Параходство БМФ от 1968 до 1972 г.
На 13 май 1976 г. във Варна тържествено е вдигнат флагът на построения в Галац, Румъния, 8750-тонен моторен кораб „Захари Стоянов”. Той е в състава на Параходство БМФ до 1999 г.
Захари Стоянов (1850 - 1889 г.).