НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
АВТОНОМНИЯТ КОРАБ MAYFLOWER - ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ КОРАБ-РОБОТ, СЪЗДАДЕН ОТ PROMARE И IBM,
ПОТЕГЛИ ПО МОРЕ

Новият Mission Portal включва Artie - чатбот „октопод“ със седем ръце
30-ти септември 2020 г. - Морската изследователска организация ProMare и IBM (NYSE: IBM) обявиха завършването и представянето на автономният кораб MAYFLOWER (MAS) - морски изследователски кораб, задвижван от изкуствен интелект и соларна енергия, който ще плава през океаните и ще събира данни за околната среда.
Новият, напълно самостоятелен тримаран, който е проектиран и конструиран и чиито модели на ИИ са преминали обучение през последните две години, беше пуснат във водите на Плимът, Англия в средата на септември 2020 г.
Проектиран така, че да осигури безопасен, гъвкав и ефективен начин за събиране на данни за океаните, новото поколение MAYFLOWER обещава да трансформира океанографията, като работи в тандем с учени и други автономни кораби. Целта е да разбере повече за критични проблеми като глобалното затопляне и замърсяването с микро пластмасови частици, както и да спомогне за опазването на морските бозайници. Компанията ProMare координира научните изследвания, които се извършват съвместно с IBM Research, както и с редица водещи научни организации.
MAS разполага с AI Captain, създаден от разработчиците на ProMare и IBM, което му дава възможност да усеща, мисли и взема решения в морето без реален капитан или екипаж на борда. Новият клас морски изкуствен интелект е подсилен с най-новите модерни изчислителни системи на IBM, софтуер за автоматизация, технология за компютърно наблюдение и софтуер Red Hat Open Source.
„Способен да сканира хоризонта за възможни опасности, да вземе информирани решения и да промени курса въз основа на синтез на данните в реално време, автономният кораб MAYFLOWER има повече общо с модерна банка, отколкото със съименника си от XVII век.“, каза Анди Станфорд-Кларк, Главен технологичен директор, IBM Великобритания и Ирландия. „Със способността си да продължи да работи при най-трудните условия, този малък кораб е микрокосмос за всеки амбициозен бизнес от XXI век.“
За да дадат възможност на последователите си по целия свят да се запознаят с MAS и как изпълнява различните си мисии, IBM и ProMare стартираха нов интерактивен уеб портал. Създаден от IBM iX, отделът за бизнес дизайн на IBM Services, порталът MAS400 е проектиран да предоставя актуализации в реално време за местоположението на кораба, условията на околната среда и данни от различните му изследователски проекти. Актуалната прогноза за времето ще бъде излъчвана от The Weather Company, тъй като MAS получава прогнозни данни и информация от новия IBM Weather Operations Center.
В портала има дори чатбот „октопод“ със седем ръце, наречен Artie, който твърди, че се е качил на кораба като пътник. Задвижван от технологията IBM Watson Assistant и създаден в партньорство с европейския стартъп Chatbotbay, Artie е обучен да предоставя информация за MAS и неговите действия в реален и достъпен формат.
„MAS400.com е един от най-модерните уеб портали за океански мисии, който някога е създаван“ - казва Фредрик Сорейде, научен директор на проекта за автономния кораб Mayflower и член на борда на ProMare. Защитата на океана зависи от способността ни да ангажираме обществеността с важни въпроси, които са свързани с неговото здраве. Порталът MAS400 е създаден за да прави точно това и да информира хората къде е корабът, с каква скорост пътува, при какви условия работи и какви изследвания провежда. Потребителите могат дори да помогнат на „октопода” Artie да улови хирургически маски, фасове от цигари и други все по-често срещани предмети, замърсяващи океана, от виртуален океан с различни данни и факти.
През следващите шест месеца MAS ще направи няколко изпитания в морето и ще предприеме различни изследователски мисии и пътувания, а през пролетта на 2021 г. ще да се опита да прекоси Атлантическия океан. Трансатлантическото пътуване на MAS ще бъде с подобен маршрут и пионерски дух, както Mayflower от 1620 г., който е направил същото пътуване преди 400 години.
Венелина МИХОВА
venelina.m@actionprgroup.com

16 септември 2020 г. MAYFLOWER на вода. Източник: https://www.businessinsider.com/ibm-transatlantic
Компютърно генерирано изображение на кораба MAYFLOWER. University of Birmingham’s Human Interface Technologies Team (HIT). Източник: https://www.cnbc.com/2020/09/10/testing-begins-on-autonomous