НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Pro Memoria:
ВИЦЕАДМИРАЛ ДИМИТЪР НИКОЛОВ ПАВЛОВ
(1937 - 2019)
На 6 октомври миналата година внезапно ни напусна вицеадмирал Димитър Николов Павлов. Той е възпитаник на Нахимовското училище, а през 1959 г. завършва ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Лейтенант Димитър Павлов започва службата си на малък преследвач на подводници (ОД) в Балчик, но основната си флотска закалка получава в Първи отделен дивизион противолодъчни (сега - патрулни) кораби във Военноморска база Варна. От командир на бойна част достига до командир на дивизиона, където всички го знаехме като „Мито - Доброто“. Това е така, защото беше строг и взискателен командир, но като човек - доброжелателен и отзивчив към околните. Затова той се ползваше с авторитет и уважение както от подчинените и колегите, така и от старшите началници.
Като командир на стражеви кораб (проект 50) има три похода в Средиземно море, а като командир на дивизион - три участия в Обединени ескадри. През 1984 г. е заместник-командир на Петата обединена ескадра в Средиземно море. От 1982 до 1986 г. е началник-щаб и заместник-командир на Военноморска база - Варна, а от 1987 г. е командир на Военноморска база -Бургас. В периода от 09.1988 до 08.1990 г. е заместник-командващ ВМФ. През 1989 г. му е присвоено званието контраадмирал, а от 1990 до 1992 г. е командващ ВМФ и е произведен в звание вицеадмирал. При „странни“ обстоятелства е преместен от длъжността командващ ВМФ и е изпратен за заместник-началник на Инспектората на въоръжените сили в Министерството на отбраната.
През 1993 г. излиза в запаса и се включва активно в обществено политическия живот в страната в сложни времена и бурни политически страсти. В годините 1994 - 95 г., за кратко, в два периода е заместник-министър на отбраната, а от 26.01. 1995 г. до 12.02.1997 г. е министър на отбраната в правителството на Жан Виденов.
Обстановката в страната е сложна, тревожна, дори непоносима. Няма пари за нищо. Непрекъснато се правят „военни реформи“, една от друга по-неефективни, но за сметка на това по-болезнени. Министър Павлов има сериозни противоречия с началника на Генералния щаб генерал Цветан Тотомиров, който се води за протеже на президента Желев. Мито - Доброто и Железният Цецо трудно намираха общ език и това се отразяваше зле на и без това неблагоприятното състояние на армията. Това е само една от причините да не се реализира иначе добре разработената от Командването на ВМФ „Национална военна корабостроителна програма“.
Димитър Павлов е първият български военен моряк, достигнал до поста министър на отбраната на страната, но това е може би е и най-трудният период от неговата дългогодишна служба на Родината.
След 1997 г. Д. Павлов продължава активно да участва в обществено-политическия живот във Варна. След кратко, но тежко боледуване, преди една година на  6 октомври внезапно почина морякът с голямото име „Мито - Доброто”. Така ще остане той в съзнанието на поколения военни моряци.
Поклон пред светлата му памет!

От името на Клубния съвет на Клуб „Военни моряци“ - София,
О.з. капитан І ранг Никола ЯЛЪМОВ

Димитър Павлов като капитан ІІ ранг, командир на Първи дивизион противолодъчни кораби, заедно с група офицери от дивизиона в Севастопол. Снимка о.з. капитан І ранг Христо Б. ДИМИТРОВ (Чони).
22 юли 1996 г. Министърът на отбраната Димитър Павлов разговоря с механик-водач на бойна машина на пехотата, току що слязла от борда на ро-ро кораба „Плиска” в Пристанище Варна-изток. Генерал Цветан Тотомиров бърза да се присъедини към разговора. Снимка: Александър ЧЕРВЕНКОВ
Димитър Павлов е първият български военен моряк, достигнал до поста министър на отбраната на страната. Снимка о.з. капитан І ранг Цвятко ДОНЧЕВ.
Димитър Павлов като капитан ІІ ранг, началник-щаб на Първи дивизион противолодъчни кораби. Снимка о.з. капитан ІІ ранг Атанас ПАНАЙОТОВ
Вицеадмирал Димитър Павлов като командващ ВМС посреща командващия ВМС на Гърция вицеадмирал Евангелос Лагарас. Снимка архив на „Морски вестник“.
Димитър Павлов, портретна снимка от вестникарска публикация по времето, когато е министър на отбраната. Снимката е от личния архив на о.з. капитан І ранг Цвятко ДОНЧЕВ.