НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДАЛЕКО ОТ МОРЕТО, ДЪЛБОКО В СЪРЦЕТО
Вероятно някои хора все още помнят, а други само са чували или пък чели в „Морски вестник“ за кораба „Емона“ и сагата, свързана с транспортирането му от Бургас до язовир „Кърджали“ (1).
Подобна съдба, но с трагичен край има и кораба „Тангра“. През 1981 г. по идея на туристическото дружество в гр. Преслав е решено да бъде закупен малък кораб, който да плава във водите на близкия язовир „Тича“. За целта е закупен предвидения за бракуване моторен кораб „Съби Бурмов“. Той отплавал на собствен ход от Силистра до Русе и от там, качен на танков влекач е транспортиран по суша до язовир „Тича“. Корабът е прекръстен на „Тангра“. Той е трябвало да бъде използван за разходки на туристи до острова в язовира. За съжаление тази инициатива не успява да бъде реализирана. Тъй като язовир „Тича“ е предвиден да осигурява вода за питейни нужди, на кораба е наложена забрана да плава. Така той е изоставен без грижа за дървената му конструкция и накрая потъва. (2)
В тази група трябва да бъде включен и може би първият в България плаващ бар-сал. Неговата конструкция наподобява тази на легендарния „Кон Тики“. Барът-сал е спуснат във водите на р. Ропотамо в края на 60-те години на миналия век и за времето си е бил скъпа атракция. (3) През 80-те години барът-сал е транспортиран до Пловдив и спуснат във водите на р. Марица във връзка с провеждането на Пловдивския панаир. Ако някой разполага с повече информация ще е любопитно да научим къде и кога е построен този бар-сал и подробности за това как е бил транспортиран от бреговете на р. Ропотамо до р. Марица.
Теодор РОКОВ

(1) Как „Емона“ „акостира“ край село Чифлик недалеч от Кърджали http://morskivestnik.com/
Пътническият кораб „Емона“ в язовир „Кърджали“ през 1987 г. http://morskivestnik.com/
Още една снимка от пристигането на „Емона“ в язовир „Кърджали“ http://morskivestnik.com/
(2) „Изплува“ потъналият кораб на Преслав.
https://shumenonline.bg/
(3) Спомнете си за две незабравими места на юг от Бургас! https://e-burgas.com/

Снимка: Красимир КРУМОВ; https://www.facebook.com/
Снимка: Красимир КРУМОВ; https://www.facebook.com/
Снимка: Владо Дончев; https://www.facebook.com/
Снимка: Красимир КРУМОВ; https://www.facebook.com/