НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НА НОВОПРИДОБИТИТЕ МИННИ ЛОВЦИ БЯХА
ПРИСВОЕНИ ИМЕНАТА „МЕСТА“ И „СТРУМА“

Имаше дълги времена, в които в Българската армия, в бойния ни флот техниката се режеше и унищожаваше, без да се мисли за бъдещето. Това време свърши. През последните години благодарение на военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната, на разбирането на правителството и парламента, на цялото българско общество, в Българската армия започнаха промени, които, надявам се, ще бъдат необратими. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на 14 октомври 2020 г., на тържествения ритуал по присвояване на почетни имена на двата минни ловци с бордови номера 31 и 33, придобити от Кралство Нидерландия за българските Военноморски сили. Министър Каракачанов посочи, че за изграждането на силна и боеспособна армия са необходими съвременна техника, обучен състав и мотивирани военнослужещи. „Това беше нашата амбиция през последните три години. Надявам се такава да бъде и амбицията на следващите политически ръководства на Българската армия“, заяви той.
Министър Каракачанов благодари на правителството на Кралство Нидерландия за партньорството и за възможността да бъде сключен договорът за придобиването на двата минни ловци, който е добър и за двете страни и изгоден за българския военен флот.
Военен кораб с бордови номер 31 беше кръстен от Деница Проданова с името „Места“, а военен кораб с бордови номер 33 беше кръстен от Лидия Кайкамджозова с името „Струма“.
Днес беше отбелязана и 50-ата годишнина от създаването на Трети дивизион противоминни кораби, чийто приемник е Отрядът противоминни кораби. В обръщението си към военнослужещите от дивизиона началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отбеляза, че винаги се е възхищавал на лекотата, с която изпълняват задачите си, на тяхната колегиалност и приятелство. Той обяви, че в резултат на анализа в рамките на Стратегическия преглед на отбраната Трети дивизион противоминни кораби ще бъде възстановен. По думите му - двата кораба минни ловци, които вчера официално влязоха в състава на ВМС, са само началото в бъдещото развитие на дивизиона и неговите военнослужещи. „На двамата командири пожелах да ме поканят на първото си плаване“, каза още адмирал Емил Ефтимов.
По повод годишнината военнослужещи от Отряда противоминни кораби бяха отличени с награди от министъра на отбраната и началника на отбраната. На церемонията в Пункта за базиране Варна присъстваха Н.Пр. посланикът на Кралство Нидерландия госпожа Беа Тъшър, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на държавната и местната власт.
„От 2009 г. не е вдиган флагът на нов боен кораб, който да влезе в състава на ВМС. С тези два минни ловци, които придобихме от Кралство Нидерландия на символични цени и от днес са зачислени в българския боен флот, се увеличават способностите на армията“, каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той съобщи, че съвсем скоро ще започне и изграждането на двата нови многоцелеви кораба за ВМС. Това ще стане след подписването на договора, който вече е готов.
„Времето на превъоръжаването, на модернизацията, на придобиването на нова техника за Българската армия дойде. Не само придобиваме нови изтребители и нови кораби, надявам се и нови бойни машини за Сухопътните войски, но и възстановяваме и модернизираме това, което съществува - МиГ-29, Су-25, танкове, фрегати“, заяви министър Каракачанов. Той благодари на военното ръководство за експертизата и подкрепата при вземането на решения от политическото ръководство.

По официалното съобщение на Пресцентъра на Министерството на отбраната
Снимки Атанас ПАНАЙОТОВ

В Пункта за базиране Варна: три минни ловеца - три хубавеца. Отляво надясно: „Цибър“ (№ 32), „Струма“ (№ 33) и „Места“ (№ 31).
На новопридобития минен ловец № 31 бе присвоено името „Места“.
На новопридобития минен ловец № 33 бе присвоено името „Струма“.
Рейдовият миночистач № 53 „Капитан-лейтенант Кирил Минков“ бе поставен на челно място по време на тържеството по случай 50-та годишнина на Трети дивизион миночистачни кораби.
Сред почетните гости на тържеството по случай 50-та годишнина на Трети дивизион миночистачни кораби бяха о.з. капитан І ранг Кръстю Малчев (вляво) - дългогодишен преподавател по минно-трално оръжие във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и о.з. капитан І ранг Христо Б. Димитров (Чони) - също дългогодишен преподавател по минно-трално оръжие във ВВМУ. Приятелят на „Морски вестник“ Чони е служил в Трети дивизион от лейтенант - командир на минно-трална и артилерийска бойна част, до капитан-лейтенант - дивизионен миньор.
Поглед към лявото крило на мостика на минния ловец „Места“.