НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЕДИН ОТ БУДИТЕЛИТЕ В МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ И В МОРСКИТЕ СПЕЦИАЛНИ ШКОЛИ (1920 - 1933 Г.)
Денят на народните будители е повод да припомним на читателите на „Морски вестник“ за един български учител, посветил своите професионални умения при подготовката на морски кадри през периода 1920 - 1933 г. Това е позабравеният Георги Георгиев - преподавател по Български език и История в Морското училище и в Морските специални школи. В Държавен архив - Варна, в Частично постъпление 588, е запазен един интересен фотоалбум, подарен на преподавателя по повод освобождаването му от длъжност (вероятно поради пенсиониране).
Албумът е добре запазен, добре оформен (подвързан и подготвен вероятно във Флотската печатница), като върху корицата му е написано името на преподавателя „Г. Георгиев“ и периодът на неговата дейност в Морското училище: „1920 - 1933 г.“ Текстът, изписан на ръка, с който започва албума, гласи:

„Господину Георгиеву
По случай освобождаването му от длъжност:
Преподавател в Морското училище и Морските специални школи

Уважаеми Г-н Георги Георгиев,
Вие сте измежду малцината избраници, белязани от съдбата като достойни борци и победители в полето на просветното народополезно дело.
Затова свидетелства повече от 30-годишната Ваша дейност като учител из много кътове на Отечеството ни, дванадесет години от което време Вие посветихте на Морското училище и на Морските специални школи, като жертвахте за преуспяването им много труд, сила и предана любов.
По случай напущането от Вас на учителското място, изпълнявам приятен дълг - да изразя всичките добри чувства на признателност и благодарност, които Ви дължа, както аз - като началник, така също и всички възпитатели, преподаватели и възпитаници, които са имали щастието да бъдат Ваши съратници и ученици.
Въпреки всички спънки и трудности, Вие работихте самоотвержено и с вярата, че за България са определени светли дни. Така Вие платихте своята дан като народен просветител и родолюбив българин и Вие можете да бъдете спокоен и горд в съзнанието си, че сте изпълнили своя дълг.
Всички Ваши другари и ученици, милеещи за скъпата ни Родина, ще начерпят поука от живия пример на дейността Ви и с неспираем устрем ще вървят по Вашия път, вдъхновени от неувяхващия спомен, завещан от един добър и честен служител на учебно-възпитателното дело.
Прочее, бъдете здрав и радостен, господин Георгиев, и имайте нашата гореща признателност като сърдечен дар за всичко хубаво и добро, на което бяхте живо олицетворение като другар и учител.

Капитан ІІ ранг Георги Славянов,
началник на Морската учебна част“

Едва ли този текст е написан просто формално, от немай къде, за да бъде изпратен преподавателя в пенсия. Явно Георги Георгиев е заслужавал този текст и този албум, който да му напомня, докато е жив, за един важен период от професионалната му дейност. А ето че и послужи за още нещо. Защото освен цитирания текст, албумът съдържа портретни снимки на целия командно-преподавателски състав на двете морски учебни заведения през 1933 г. - истинско документално богатство, с което ще запознаем читателите на „Морски вестник“ по-нататък.
Интересно, но единственото нещо, което липсва в албума, е снимката на самия преподавател Георги Георгиев! Фактът обаче, че е бил преподавател и в Морските специални школи, ни помогна да издирим и неговия портрет. Намерихме го в албум на възпитаници на Морските специални школи, випуск 1931 - 1935 г. Той е публикуван в Дигиталната библиотека на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна: http://www.libvar.bg/
Гергана ПЛАМЕНОВА
Държавен архив - Варна

Още една снимка от албума: Морското училище в юбилейната за него 1931 г. Тогава началник на Морската учебна част е капитан І ранг Борис Стателов, а началник на Морското училище е капитан ІІ ранг (по-късно контраадмирал) Сава Иванов.
Корицата на албума.
Преподавателят Георги Георгиев.
Първата страница от албума.
Капитан ІІ ранг Георги Славянов - всеотдаен будител и стожер на българската морска идея.