НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
8/21 НОЕМВРИ 1912 Г. ЕДНА ЧЕТВЪРТ ОТ ЕКИПАЖИТЕ НА ТОРПЕДОНОСЦИТЕ СА ВЪЗПИТАНИЦИ НА
МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ

108 години от победоносната атака на отряда български торпедоносци срещу турския крайцер „Хамидие“
В „Юбилеен сборник по случай 50-годишнината на Морското училище“ (Варна, 1931 г.) на с. 211 не без гордост се посочва: „По време на Балканската и междусъюзническата война са били мобилизирани всички възпитаници, от първия до последния випуск. По-голямата част от тях са били зачислени във флота“…
А флотът през Балканската война постига първата българска морска победа: торпедирането на турския крайцер „Хамидие“. Затова съставителите на сборника внимателно и обективно правят своите сметки, които показват: „… 1/4 от личния състав на отряда торпедоносци са били възпитаници на училището“. Това наистина е повод за гордост и атаката е славна страница не само от историята на флота, но и от историята на Морското училище.
И никак не е случайно, че в годините след унизителния Ньойски договор (1919 г.) бойният празник на флота: 8/21 ноември, става празник именно на Морското училище, с обяснението пред безпардонните международни наблюдатели, че това е християнският празник Архангеловден. Всъщност, в това далновидно решение е заложена много позитивна обществена и патриотична енергия, защото именно там - в Морското училище, в тежките години след Ньойския договор не само се запазват флотските традиции, но и се поставят основите на флотското бъдеще.
И отново никак не е случаен фактът, че при връчването на бойните знамена на Флота на Н.В. на 19 декември 1937 г. (тогава се отбелязва и Денят на моряците - Никулден) цар Борис ІІІ връчва първото бойно знаме именно на Морското училище. Недвусмислено доказателство за достойно изпълнения дълг пред Отечеството и за това какви надежди му се възлагат занапред.
Нека и сегашните му възпитаници никога не забравят това!

Атанас ПАНАЙОТОВ,
възпитаник на Морското училище

Популярна пощенска картичка, разпространявана след 1912 г. у нас.
Факсимиле от публикацията в „Юбилеен сборник по случай 50-годишнината на Морското училище“ (Варна, 1931 г.)
Факсимиле от публикацията в „Юбилеен сборник по случай 50-годишнината на Морското училище“ (Варна, 1931 г.)