НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СЕРТИФИЦИРАНИТЕ КАРТОГРАФСКИ ИЗДАНИЯ В БЪЛГАРИЯ
Преди няколко години в навечерието на новогодишните празници Българската картографска асоциация (БКА) официално съобщи, че е издала първия сертификат за качество на картографски продукт, създаден в България след приемането на страната ни в Европейския съюз. 
Сертифицираното издание № 1 е Туристическа карта на Странджа планина - район, разположен между България и Турция, известен с богатото си природно и културно наследство. Тук са разположени големите защитени територии на двете съседни страни и най-старите дъбови гори. Оттук тръгва и древното нестинарство - мистична игра върху жарава, обявено за световно нематериално културно наследство от ЮНЕСКО.
Картата на Странджа бе последвана от карта на Община Созопол (древната Аполония), както и от българо-турската карта „Странджа - Йълдъз - планината без пожари“ и иновацията „Релефна карта на България”.
Пионерното к
артографско решение на „Туристическа карта на Странджа“ бе осъществено от две реномирани български дружества КартГео - Троян и ГЕОПАН - Бургас, и е резултат от дългогодишна работа на труден терен. Обхваната е значителна част от територията на Източна Тракия и Западното Черноморско крайбрежие. Изданието стана събитие за туристическата общественост на двете страни и прокара своеобразен „картографски мост“ между тях. Картата се радва на заслужено внимание и от многобройните европейски приятели и почитатели на магията на Странджа.
Създателите й, поощрени от интереса към „планината между две морета”, продължават своята мисия. На дневен ред е картата „Странджа - Петрова нива” за предстоящия сезон`2021. Тематично тя е свързана с физико-географското единство на Македония и Тракия и тяхното население, като очертава във времето забележителната роля на една  историческа местност каквато е Петрова нива. Заслужава да се отбележи, че Странджа - планината, която лежи между тракийския Босфор и протока Форос край Бургас, е от малкото райони на Балканите, където древност и съвремие се сплитат по неповторим начин. Древното изкуство на географските карти ни помага да го усетим и разчетем.

Мила Ст. ПЕЙКОВА, културолог

Сертифицирано картографско издание издание № 1 - „Туристическата карта на Странджа планина“ в мащаб 1:110 000, издание на КартГео-Троян и ГEОПАН-Бургас.
Въздушна снимка на Александър ИВАНОВ - поглед към долината на Велека. Публикуваме с разрешението на автора.