НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Ретро-фото:
МОНТАЖЪТ И ПУСКАНЕТО В ДЕЙСТВИЕ НА
„ЧЕРНАТА КУТИЯ“ НА „СТАНКО СТАЙКОВ“ (2007 Г.)

Както вече „Морски вестник“ отбеляза: 25 април 2020 г. Преди 10 години бе изведен от експлоатация м/к „Станко Стайков“ Сега предлагаме на нашите читатели една малко известна страница от биографията на този кораб, а именно: Монтажът и пускането в действие на „Черната кутия“ на „Станко Стайков“ (18 септември 2007 г.). Можем да направим това, благодарение на съдействието, което ни оказа инж. Стефан Димитров - наш читател, приятел и автор. Негови са и снимките, и обясненията към тях.
Запаметяващата част (за последните 12 часа) е оранжевата капсула на летния мостик. Другите снимки са от мостика. Черната кутия (SVDR) е от канадската фирма „Rutter“, a капсулата - от американската фирма „L3 Communications“ (същата, която прави черни кутии и за самолети).
МОРСКИ ВЕСТНИК

След монтажа и пускането в действие на SVDR (Simplified Voyage Data Recorder) - Опростено устройство за записването на данните от рейса („черна кутия”)  на м/к „Станко Стайков”, инсталиращите инж. Валери Трифонов (вляво на снимката) и инж. Стефан Димитров са доволни. Електронната част се състои от двете светлосиви кутии под календара. Долното кубче е компютърната и управляваща част, а горният паралелепипед съхранява най-различни интерфейси. Черната кутия бе свързана към няколко микрофона на мостика, УКВ радиостанция, лаг, жирокомпас, ехолот, AIS станция и радар. Вдясно се вижда и част от GMDSS конзолата. „Инмарсат“-станциите не се свързваха към SVDR.
Част от мостика на м/к „Станко Стойков” по време на инсталацията на SVDR. Виждат се жирокомпасът, близкият радар и спуснатият плафон на таванната лампа - през отворите на лампите инсталиращите инженери прокараха кабелите до различните сензори (свързани с SVDR). Интересен (и доста скъп) беше преобразувателят от аналогов жирокомпасен сигнал в цифров такъв, тъй като SVDR възприема само такива сигнали.
По-голяма част от мостика на м/к „Станко Стайков” по време на инсталацията на SVDR. В щурманската част са някои сензори, свързани към SVDR, като индикаторът на лага, например. В дъното на мостика (на снимката) се вижда и вторият радар. Към SVDR обикновено се свързваше единият радар.
Летен мостик - част -  на м/к „Станко Стайков”. Капсулата на „черната кутия” (SVDR) вече е свързана. Капсулата е оранжевият цилиндър. Тя издържа (без кабелите, естествено) хидростатично налягане до 6000 м дълбочина, температура до 1300 градуса по Целзий. Има ултразвуков ехо-излъчвател с вградена батерия, която се задейства при намокряне. С ехолот може да се установи мястото на потъналата капсула. В нея са запомнят събитията (според подадената информация от сензорите), УКВ-разговорите и разговорите на мостика за последните 12 часа. След това действа принципът „първо записано, първо изтрито”, освен ако оператор (OOW) не подаде специална команда, да не изтрива конкретна информация. За около месец  цялата обработена информация се записва в електронната част на SVDR.