НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРОДЪЛЖАВА ПЛАВАНЕТО НА ФРЕГАТАТА „СМЕЛИ“
Завърши поредния етап от плаването на фрегата „Смели”, като част от състава на Втората постоянна група кораби на НАТО в Средиземно море (SNMG2).
По време на съвместното плаване, с корабите от групата се проведоха учения по провеждане на кораб през обезопасен район, тренировка по приемане и предаване на гориво на ход и тактическо маневриране. След края на съвместното плаване българският кораб бе изпратен от групата с церемония по приветстване на военните кораби на море (SAILPASS).
Пред фрегатата „Смели“ предстои поредното предизвикателство - участието в операцията на НАТО в Средиземно море по морска сигурност „Sea Guardian”.
След заставане на 21 ноември 2020 г. във Военноморска база Суда, о. Крит, се проведе разбор на съвместните действия на море и започна подготовка в базови условия на вахтените офицери и групата за проверка на съмнителен кораб.
На 24 ноември т.г. ще се формира тактическата група за операция „Sea Guardian”. Освен фрегата „Смели”, в тактическата група ще влязат фрегатите „Spetsai“ от ВМС Гърция и патрулния кораб „Trent“ от Кралските ВМС на Великобритания.
Предстоят работни срещи с основния команден състав, на участващите в операцията кораби, които ще напуснат  Военноморска база Суда на 26 ноември 2020 г. По план в началото на декември корабите ще посетят пристанище Александрия, Египет.
Връзки с обществеността на ВМС

Старши национален командир на плаването е капитан I ранг Ваньо Мусински - заместник-командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.