НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
В БАЛЧИК ИЗГРАЖДАТ НОВ КАТАМАРАН (ЗА
РИБОЛОВ ИЛИ ЗА РАПАНОЛОВ)

Умишлено пропускаме глагола „строи“ в заглавието, защото не е съвсем подходящ, а „изграждат“ е сякаш по-точен. Защо? Защото и двата корпуса на катамарана са от вече изплозвани, вероятно десетилетия, корпуси на моторни катери. Корпусите са съединени със солидна палуба, но пък над всеки от корпусите е запазена надстройка тип „мостик“, въпреки че мостикът на катамарана всъщност е на горната палуба. А над мостика вече има солидна конструкция на мачта. Тя на практика е върху трета палуба.
Леерните ограждения са солидни, проектантът е предвидил достатъчен простор и е спестил неудобствата в дейността на екипажа от ограничени пространства. На горната палуба на кърмата вече е монтирано мощно краново съоръжение от нов тип, недвусмислено предназначено за влачене на тралове и мрежи (за риболов или за рапанолов).
Външният вид на двата корпуса ни насочва към прословутите моторни катери, известни у нас като проект 501 (КТЩ - във ВМС), а в СССР - като проект 376 тип Ярославец”. Но както в носа, така и в кърмата са претърпели преустройства. Това все пак е една хипотеза, но в подкрепа на нея публикуваме и малко снимки на тези катери, а читателите сами могат да преценят дали бъркаме или познаваме.
Повече за използването на тези катери както във военния ни флот, така и в гражданските морски дейности у нас можете да прочетете в някои предишни публикации на „Морски вестник“:
9 октомври 2009 г. 50-годишни рейдови катери (миночистачи) остават в строя

4 януари 2016 г. Снимка на водолазния катер „Станко Стайков” от 80-те години на ХХ век с въпросителна
28 юни 2017 г. Неостаряващият катер проект 501 (КТЩ - във ВМС) в ролята и на бонов заградител
20 юни 2018 г. Още един рейдов катер от проект 501 се преоборудва в рибарски кораб

Катамаранът в Балчик, поглед към носа. Снимка Калина ПЕЕВА
Катамаранът в Балчик, поглед към кърмата. Снимка Калина ПЕЕВА
Застанали борд до борд рейдови катери (бивши миночистачи) от проект 501 във Военноморска база Варна, 2013 г. Поглед към кърмата. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ