НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
140 ГОДИНИ МОРСКО УЧИЛИЩЕ: ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ НАЙ-НОВИЯ УЧЕБНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ
ПЛАВАТЕЛЕН СЪД: „ТОДОР КАБЛЕШКОВ“

Честит празник на всички възпитаници на Флотската Алма матер!

От близо три години в състава на плавателните средства на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е учебно-изследователският моторен катер „Тодор Каблешков“. Той е проектиран и произведен в България. Закупен е по проект „Интегрирана информационна система за поддръжка на управлението на бреговата зона“ (IISSCZM), финансиран по програма BG02 - „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009 - 2014.
Катерът е тип LEVANTY-890, проектиран от инженер-корабостроителя Димитър Дудренов. Построен е през 2017 г. от „Стъклопласт - Димов, Димова с-ие“ СД, гр. Царево, Бургаска област. Предназначението на серийния модел е за воден туризъм и риболов, а „Тодор Каблешков“ е предназначен за извършване на екологичен мониторинг на повърхностните води в акваторията на бреговата зона на Република България. Може да се отдалечава от брега до 12 морски мили и има мореходност до 3 бала вълнение на морето. Катерът има екипаж от двама души, може да приеме до 10 души на борда и товар до 1,5 тона.
В качеството на материал за основния корпус, палубата, рубката, преградите, набора и дъното е използвана стъклопластмаса на основата на ненаситена полиестерна смола и стъклоармиращ материал с допустима якост равна на 500 кг/кв. см. Корпусът е изпълнен от затворена конструкция и е разделен на пет подпалубни отсека с четири напречни прегради. Дънните стрингери се явяват и фундамент на главния двигател.
Дължината на „Тодор Каблешков“ е 8,90 м, широчината - 2,70 м, а газенето - 0,70 м, водоизместването - 4,40 тона. Главният двигател е Mitsubishi S6S и е разположен в средната част на катера. Той е среднооборотен, дизелов, 6-цилиндров, с вертикално разположение на цилиндрите, с вграден реверс-редуктор и пуск чрез електро-стартер. Номиналната му мощност е 95 к.с. при 2300 об/мин. Управлението на главния двигател е от два поста - от рулевата и от мостика. Към главния двигател е монтирана допълнително хидравлична помпа за хидравличната система, обслужваща палубната лебедка за обиране на товари.
В носовата част на катера е разположен форпик с люк на палубата за съхраняване на котвата, на швартовите и на буксирното въже. След форпика е разположена каюта с койка. След каютата се намира рулевата рубка, а след рулевата е разположен кокпитът. В средната част, под главната палуба, е разположено машинното отделение. Румпелното отделение е разположено в кърмовата част на катера.
Катерът е снабден с една носова котва с маса 15 кг, която се обслужва ръчно от котвено въже с дължина 50 м. Спасителните средства на борда са две спасителни ризи, два спасителни кръга и твърд спасителен плот за 12 души. Противопожарната система се състои от два преносими пожарогасителя.
Радио-навигационното обзавеждане на катера отговаря на всички национални и международни изисквания за този клас плавателни съдове: сигнално-отличителни светлини, компас, GPS, бинокъл, пасивен радиолокационен отражател, активен радиолокационен отражател SART, УКВ-радиостанция и сирена.
Церемонията по тържественото присвояване на почетно име на учебно-изследователския моторен катер от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ с бордови номер 423 - „Тодор Каблешков“, се състоя на 14.07.2017 г. на Морска гара - Варна. Кръстница на кораба е ректорът на Висшето транспортно училище - проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова. В приветствието си тя пожела на екипажа „много здраве, успех в научноизследователската работа и попътен вятър“. Церемонията завърши с ритуал по тържествен водосвет и освещаване.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимки Георги НИКОЛОВ

„Тодор Каблешков“ пристига за тържеството на Морска гара - Варна, 14.07.2017 г.
Кръстница на кораба е ректорът на Висшето транспортно училище - проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова.
Гости на тържеството на 14.07.2017 г. бяха: заместник-кметът на Община Варна - Пейчо Пейчев, командирът на ВМС - контраадмирал Митко Петев, ръководството на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, заместник-ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ - проф. Валери Стоянов, председателят на Сдружение „Тодор Каблешков“ - Райна Каблешкова, свещеници от Варненската и Великопреславска света Митрополия.
Табелата с името на катера, десен борд.
Силует на LEVANTY-890.
Графичен разрез, който показва разположението на част от основните помещения на катера.
Графичен разрез, който показва разположението на главния двигател и каютата.
Част от теоретичния чертеж на катера.