НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ ОТБЕЛЯЗА 140 ГОДИНИ ОТ
СЪЗДАВАНЕТО СИ

Тържествено честване на 140-годишнината от основаването на Морското училище се състоя на 9 януари 2021 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. На този ден флотската Алма матер празнува история, сътворена от поколения български моряци и свои възпитаници, посветили живота си в служба на Отечеството и любовта към морето. История, писана с благороден и високоотговорен труд, която и досега кара възпитаниците на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ да се гордеят, че то с право се нарича флагман на българското морско военно и гражданско образование.
Церемонията започна с посрещане на бойното знаме и поздравителни слова на началника на Училището - флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и командира на ВМС - контраадмирал Кирил Михайлов, който бе гост на събитието.
„Почти век и половина ние имаме всички основания да се чувстваме горди с богатите традиции и високите постижения на най-старото техническо учебно заведение в страната - символ на България като морска държава“, каза началникът на Училището в своето слово.
На празника бе повишен в звание и военнослужещ от ВВМУ. Със заповед на министъра на отбраната, капитан I ранг Желязко Николов получи своите пагони от командира на ВМС.
Церемонията продължи с преминаване на представителния блок в тържествен марш. В знак на почит и признателност бяха положени цветя и венци пред паметника на патрона на Училището - Никола Вапцаров, и на барелефите на изявени преподаватели от ВВМУ.
Георги НИКОЛОВ