НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СПОМЕН ЗА КАПИТАН ЙОРДАН АДАМОВ (1923 - 2000 Г.)
(Така се обръщаха с уважение към него хората, с които работеше и се познаваха…)
Йордан Тодоров Адамов е роден на 09.12.1923 г. в гр. Свищов, където завършва Търговската гимназия. Член е на РМС. Военната си служба отбива в ШЗО - София, през годините на Втората световна война, и като зенитен артилерист участва в Първата фаза на войната на България срещу нацистка Германия. Удостоен е с Орден за храброст, за боевете край Крива Паланка. След 9 септември 1944 г. учи в Стопанската академия, Свищов. Призван е отново в новосъздадената БНА, като офицер в Казанлък, а в края на 40-те години започва любимата си военноморска служба. Отначало е артилерийски офицер на ескадрения миноносец „Георги Димитров”. През 1950-1951 г. е командир на зенитната 85 мм батарея, а през 1951-1952 г. е командир на артилерийската бойна част. И до днес ескадреният миноносец „Георги Димитров” остава не само най-големият български боен кораб във военноморската ни история, но и бойният ни кораб с най-голяма огнева мощ: две двустволни башни 130 мм (главен калибър) с дистанция на стрелбата 139,4 артилерийски кабелта (1 арт. кабелт - 182,3 м), една двустволна башня 85 мм, шест зенитни автомата - 37 мм, две двустволни картечници - 12,7 мм.
В края на 50-те години капитан-лейтенант Адамов за кратко време е щурман на отделния дивизион малки преследвачи на подводници, който е предислоциран от Варна в Балчик. От 16 юли 1958 г. до 15 октомври 1960 г. е командир на дивизиона и на Бреговата база в Балчик, която е изградена буквално от „нулата“. Отначало дивизионът е съставен от 12 малки преследвачи на подводници тип ОД („Охотник дозорный“), по-късно заменени с 12 преустроени бивши торпедни катери тип ТМ 200. Под негово командване израстват цяла плеяда талантливи бъдещи морски офицери, известни в морската ни общност и допринесли за израстването на Морска България. Сред тях са вицеадмирал Димитър Павлов - достигнал до командващ ВМС и военен министър на България, капитан І ранг Кирил Антонов - началник на отдел „Въоръжение и корабни ремонти“ в Управлението на ВМС, капитан І ранг Георги Георгиев - командир на СКР „Смели“, преподавател във ВНВМУ, началник на отдел „Кадри“ в Щаба на ВМС, капитан І ранг Васил Илиев - флагмански артилерист на Военноморска база Варна, капитан І ранг Божидар Недялков - заместник-началник на Мичманското средно военноморско училище „Антон Иванов“, капитан І ранг Кирил Русев - преподавател по противолодъчни оръжия във ВНВМУ, колоритният преподавател по морска практика във ВНВМУ капитан І ранг Конда Душков…
В началото на 60-те години капитан Адамов служи във ВНВМУ „Никола Йонков Вапцаров” като преподавател. През 1963 г. се демобилизира от ВМФ, БНА, като капитан ІІ ранг от запаса и започва работа първо в Аварийно-спасителния отряд (АСО), където участва в закупуването и довеждането до България по море от Холандия на конвой самоходни шалани и влекач, една тежка Одисея през късната есен на 1964 г. В периода 1963-1969 г. успешно завършва задочно ВНВМУ. Работи активно в областта на морското образование, преподавател е в Техникума по корабостроене и корабоплаване (ТКК) - Варна. В Отдел „Кадри” на Параходство БМФ организира и провежда капитански курсове, в СО „Воден транспорт” също се занимава с подготовката на морските ни кадри. През 1977 г. приема УПК „Никола Вапцаров” в Полша, като помощник-капитан по учебната част, един от създателите е на Морската учебна школа (МУШ), където също е и преподавател. Носител е на „Орден на труда”. Има съществено участие в идеята и реализацията на закупуването на учебен кораб за морските ни образователни институти. Двамата му синове, главни механици, завършват ВНВМУ и работят в Параходство БМФ. Пенсионира се в края на 80-те години. Йордан Тодоров Адамов почива на 4.06.2000 г. в гр. Свищов. Живот - изживян с чест, скромност, всеотдайност и достойнство, оставил следа в морския живот на социалистическа България.

Иван АДАМОВ
11 януари 2021 г.
Варна

Фото-разказ за част от биографията на капитан Йордан Тодоров Адамов (1923 - 2000 г.)
можете да прегледате тук. Снимките са от семейния архив на Адамови и повечето от тях се публикуват за първи път.

Капитан ІІ ранг Йордан Тодоров Адамов.
Свидетелство, издадено на Йордан Тодоров Адамов за придобита правоспособност „капитан близко плаване“, 1962 г.
Дипломата на Йордан Тодоров Адамов за завършване на ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“ с квалификация „инженер - корабоводител“, 1969 г.
Свидетелство, издадено на Йордан Тодоров Адамов за завършен специален офицерски курс в НВМУ „Н. Й. Вапцаров“ за придобиване на специалност „корабен щурман“, 1953 г.