НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЧИТАТЕЛ И ПРИЯТЕЛ НА „МОРСКИ ВЕСТНИК“ ОТ РУСЕ ИЗДИРИ УНИКАЛНА СНИМКА НА
ПАРАХОДА „СОФИЯ“

Йовчо Стоянов - наш читател и приятел от Русе, ни зарадва с едно малко свое откритие - уникална снимка на парахода „София“. Той купува снимката без колебание, защото знае, че за този параход няма много снимки и всяка новопоявила се фотография ще добави още един елемент при визуализацията му. Благодарим му за това, че безвъзмездно ни предостави качествено сканирано копие, което можем да споделим с читателите на „Морски вестник“.
Снимката дава добра представа за носовата част на кораба, която вместо традиционно издигнатия висок фалшборд на бака има „изрязана“ част, която дори не е оградена цялата с леери. Все пак, става въпрос за построен през 1882 г. кораб за крайбрежно плаване. Добре се чете и името на кораба, което изключва възможността за грешка при идентификацията. Като се има предвид, че „София” е използван за каботажно плаване по нашето Черноморско крайбрежие до 1926 г., когато е изведен от експлоатация и продаден през 1930 г., снимката е направена преди това.
Ако се върнем към носовата част, на нея виждаме интересна група от хора: момичета на ученическа възраст и военни моряци - горе долу на тяхната възраст. Има и двама господа с меки шапки (бомбета) - може би преподаватели (възпитатели) на момичетата. Точно пред носа на кораба, до котвената верига на спуснатата дясна котва, се вижда гребна лодка - двойка, с четирима матроси на борда. С увеличение може да се прочетат надписите на лентичките на баретите им: „Торпедоносец „Храбри“. Възможно е и матросите, които виждаме на бака, да са от същия кораб, а тези от лодката - да са дошли да ги посрещнат. Очевидно става въпрос за събитие, на което са присъствали ученичките и матросите, след което са се завърнали със „София“ във Варна (най-вероятно).
Няколко думи за Йовчо Стоянов: от години се интересува от историята и миналото на Русе и в тая връзка е запознат в основни линии с корабите и пристанището на Русе през годините. В страницата във Фейсбук https://roustchouk.bg/ - Старият Русе (https://www.facebook.com/StaroRuse) качва снимки от миналото на Русе, включително и доста снимки от река Дунав, корабите и Пристанището. Ето например, една негова илюстрована статия за експресните параходи по Дунава между двете световни войни: https://roustchouk.bg/article
В нея е качил доста снимки, голяма част от които са негови в оригинал.
На Йовчо Стоянов и на неговите съмишленици от Русе от сърце желаем успех!
Атанас ПАНАЙОТОВ

Издирената от Йовчо Стоянов снимка на парахода „София“.
На носовата част виждаме интересна група от хора: момичета на ученическа възраст и военни моряци - горе долу на тяхната възраст. Има и двама господа с меки шапки (бомбета) - може би преподаватели (възпитатели) на момичетата.
Точно пред носа на кораба, до котвената верига на спуснатата дясна котва, се вижда гребна лодка - двойка, с четирима матроси на борда. С увеличение може да се прочетат надписите на лентичките на баретите им: „Торпедоносец „Храбри“. Зад тази лодка се виждат още две: в по-близката има ученички, а в по-далечната - матроси.