НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
УНИКАЛНИ СНИМКИ И НА 250-МЕСТНИТЕ ПЪТНИЧЕСКИ КОРАБИ, ПОСТРОЕНИ ВЪВ ВАРНА
В края на миналата година запознахме читателите на „Морски вестник“ с 14 декември 2020 г. Уникални интериорни снимки на 3000-тонните кораби от типа „Варна“ Намерихме ги в албума, подарен от варненските корабостроители на големия варненски драматичен актьор Христо Динев (1900 - 1977 г.) по повод 60-та годишнина от рождението му и 40-та годишнина от театралната му дейност. Нашият читател, приятел и автор Борислав Петров ни предостави изображения на подобен албум, връчен на Никита Сергеевич Хрушчов почти година по-късно, когато той е на посещение във Варна и в ККЗ „Г. Димитров“, съпровождан от Тодор Живков.
В тези два албума е развита още една интересна тема: 250-местните пътнически кораби, построени в ККЗ по проект 528 на колектив с главен конструктор инж. Любомир Веселинов (завършил корабостроене в Италия). В периода между 1957 и 1962 г. тук са построени общо седем кораба - два за България (първият и третият от серията) и пет за СССР. Челният (стр. № 377) е „Георги Димитров“, а последният (стр. № 531) - „Ай Тодор“. Между първите два и останалите пет има известни различия в надстройката.
Но по-интересна е разликата между нашите и съветските кораби в интериора. Снимката на пушалния салон се повтаря и в двата албума. Но в албума, подарен на Хрушчов откриваме една непозната гледка. Върху нея няма обяснителен текст, но става ясно, че тя е от салон под главната палуба (илюминаторите вляво дават основание за подобно твърдение). Пространството до борда е разпределено като купета в спален жп вагон - с четири койки и масичка, като горните койки могат да се вдигат. Но пък в пространството между „купетата“ на двата борда има оформено пространство с маси с по четири стола. Такава гледка на „Георги Димитров“ май че нямаше!... Но пък следващият проект, 543, е вече само за 100 пътника, без да се променят размерите на кораба. Вероятно оформеното „пространство с маси с по четири стола“ е трансформирано и всичките 100 пътника разполагат с койки.
Ако някой от читателите на „Морски вестник“ има повече информация по въпроса, нека я сподели и с нас!
И още нещо по темата, което вече е публикувал при нас инж. Иван Алексиев:
„От серията кораби тип „Георги Димитров” КЗ „Г. Димитров” - Варна, построява 15 кораба по четири проекта (модификации): 528, 528 В, 543 и 543 А. От тях два (първият и третият) са за НРБ, 13 - за СССР.  Според запазен частично списък на корабите, проектирани в Института по корабостроене (ИК), проектите, по които са строени тези кораби, са само три:
пр. 528 - 250-местен пътнически кораб;
пр. 543 - 100-местен пътнически моторен кораб;
пр. 543 А - 40-местен пътнически моторен кораб - „Каспийски вариант“. (https://morskivestnik.com/)
Ако някой зададе въпроса: Ами „Георги Кирков“ и „Димитър Благоев“? Те са вече от по-късния проект 573 с главен конструктор инж. Никола Иванов. И са със строителни номера 901 (1968 г.) и 902 (1969 г.). Серията е от четири кораба. Третият и четвъртият са „Юшар“ (стр. № 903, 1970 г.) и „Канин“ (стр. № 904, 1970 г.), построени за СССР.

Атанас ПАНАЙОТОВ

Пътническият кораб „Василь Коларов“, стр. № 378. Той е еднотипен с „Георги Димитров“, поне външно.
Подвързията на албума, подарен на Христо Динев. Чеканката показва добре логото на ККЗ „Г. Димитров“ и на силуета на 250-местния пътнически кораб проект 528.
Пътническият кораб „Аджигол“ (стр. № 527). Разликата в надстройките с „Василь Коларов“ е очевидна.
Пушалният салон - снимката се повтаря и в двата албума.
Необичайният интериор, може би непознат за тези, които са плавали с „Георги Димитров“.