НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
РАЗКАЗИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ МОРСКИ ПРИСТАНИЩНИ
ВЛЕКАЧИ: БУРГАСКИЯТ „ПЛУТОН“

В края на миналата година открихме нова рубрика: „Разкази за българските морски пристанищни влекачи“: 9 декември 2020 г. Разкази за българските морски пристанищни влекачи: Ветеранът „Левски“ - неуморимият универсален боец

Със съдействието на колегите от Държавен архив Варна издирихме снимки, свързани с експлоатацията на бургаския пристанищен влекач „Плутон“. Той е приет в портовия флот на Областно пристанищно управление Бургас през 1966 г. Тази година се навършват 55 години от влизането му в експлоатация и това е добър повод да си спомним за него. „Плутон“ (PLUTON) е построен през 1966 г. в завода „Едгар Андре“, Магдебург, в тогавашната ГДР. Дължината му е 26,43 м, широчината - 8,04 м, височината на борда - 3,50 м, лятното газене - 2,78 м, брутната вместимост - 132, нетната вместимост - 22. Главният двигател е SKL, произведен през 1965 г. пак в Магдебург, ГДР, дизелов, с мощност 750 к.с. при 375 об/мин.
Последните сведения за кораба откриваме в Регистровата книга на Българския корабен регистър от 1998 г. Но експлоатацията му продължава и след това. Снимките на „Плутон“, които издирихме, са от 1972, 1974 и 1975 г. На тях виждаме и част от екипажа на пристанищния влекач по това време. Но с това не смятаме темата за „Плутон“ за приключена. Напротив! Този влекач има своите „братчета“ както във Варна, така и в Бургас. Те също имат своите истории, свързани с развитието на българското морско стопанство през втората половина на ХХ век, а част от тях - и в началото на ХХІ век. И заслужават нашето внимание.
Атанас ПАНАЙОТОВ

„Плутон“ - челен кораб от три портови буксира. Вторият е „Умбриел“ (произведен в СССР, доставен през 1969 г.), на стоянка до въглищен терминал на Пристанище Бургас. Вдясно се вижда Несамоходен шалан № 27, построен в Бургас, доставен през 1968 г.
Поглед към носа на „Плутон“, Бургас, 1974 г.
Капитанът на „Плутон“ Цветан Илиев (с шапката, пред проговорната тръба) и боцманът Желязко Желязков по време на маневра, Бургас, 1975 г.
Капитанът на „Плутон“ Цветан Илиев на щурманската маса, Бургас, 1975 г.
Главният механик на „Плутон“ Ангел Христов в машинното отделение. Горе, вляво, се вижда емблемата на SKL. Бургас, 1975 г.
В машинното отделение на „Плутон“, Бургас, 1975 г.
„Плутон“, застанал на борда на 100-тонния плаващ кран „Херкулес“ в Пристанище Бургас, 1975 г.