НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НОВА КНИГА: „БЪЛГАРСКИЯТ ФЛОТ ПРЕЗ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ВЪВ ФОКУСА НА ФОТОГРАФИТЕ“
2021-ва започна с добра новина за българската морска книжнина. Буквално в последните дни на 2020 г. излезе от печат албумът „Българският флот през Първата световна война във фокуса на фотографите“. Изданието е „би-лингва“ (на български и на английски език) и е дело на Националния военноисторически музей - София, и на неговия филиал Военноморския музей - Варна. Съставител на албума и автор на предговора е д-р Мариана Кръстева - директор на Военноморския музей. Книгата вече е изложена в павилиона на входа на Военноморския музей и всеки, който желае, може да си я закупи.
Всички, които сме изкушени от проблематиката на военната ни и на военноморската ни история, а и изобщо на новата и най-новата история на България, знаем една азбучна истина. И тя е, че може би най-добрият начин за пропагандиране на тази история е възможно по-голямата степен на нейната визуализация. Това е и част от политиката на Националния военноисторически музей, който през последните години издаде доста заглавия в тази насока. Ефектът от появата им е двоен. От една страна познавачите намират в тях потвърждения на своите познания чрез визуализацията им от различни ракурси. От друга страна - отсъствието на сложни словесни конструкции правят съответната тема не само достъпна, но и привлекателна за мнозина, които до този момент не са проявявали системен интерес към съответната тема. А английският текст отваря широко врати към много по-голяма читателска аудитория, на практика - по целия свят.
В това отношение нашите Военноморски сили, поне досега, определено са ощетени. Затова мога да се съглася само отчасти с твърдението на д-р Мариана Кръстева: „… настоящото издание не е първото по рода си. Но има амбицията за по-голяма пълнота, съвременна визия и осмислен опит да се обхване морският образ на България в годините на войната“. Да, албуми за военния ни флот има издавани и преди. Но по-голямата им част са или пропагандни и обхващат големи периоди от неговата история. Така че „Българският флот през Първата световна война във фокуса на фотографите“ определено може да претендира и за това да бъде първата сериозна научно-изследователска изява в тази тематична област.
Сега, когато буквално всеки от нас може да прави снимки на всичко с мобилния си телефон и незабавно да разпраща тези изображения в държави от няколко континента, е малко трудно да осъзнаем един факт. И той е, че тогава, преди около век, по времето на Първата световна война фотографията все още прохожда като професия и като изкуство, още повече в България, където тя е популярна сред населението като фото-студията, където се правят снимки за спомен. Такива снимки в албума има, но те са изключение, а не правило. Търсенето на репортажните фотографии е отнело доста време, но си е струвало труда, защото сред публикуваните изображения има и познати от преди, но повечето се появяват пред нас за първи път.
„Българският флот през Първата световна война във фокуса на фотографите“ е албум, който ни показва голямата крачка, която прави този флот (тогава Флот на Негово Величество) от род войска във вид въоръжени сили. За разлика от периода на Балканските войни (1912 - 1913 г.) той вече разполага не само с надводни бойни кораби и брегова артилерия, но и с морска авиация, подводница, морска пехота, с ново поколение минно оръжие, прожектори и радиостанции. Той оперира на Черно и Бяло (Егейско) море и на река Дунав.
Атанас ПАНАЙОТОВ