НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДВЕ ЧУЖДЕСТРАННИ ВОЕННОМОРСКИ ВИЗИТИ ВЪВ ВАРНА: СНИМКИ ОТ ЛИЧНИЯ АРХИВ НА БОЦМАНА НИКОЛА ДИМОВ
Благодарение на съдействието на капитан далечно плаване Янко Димов вече няколко пъти успяхме да представим на читателите на „Морски вестник“ интересни за нашата морска история части от личния архив на баща му Никола Димов - дългогодишен моряк, кърмчия и палубен боцман в БТПД и в БМФ:
6 юни 2020 г. Първото пресичане на Екватора и на Атлантическия океан от наш кораб на път за Южна Америка (19 януари 1958 г.)

11 юли 2020 г. Ретро фоторепортаж: Ремонтът на парахода „Бургас“ в Марсилия (1938 г.)
2 септември 2020 г. Германският бронзов медал за заслуги с мечове, с който са награждавани моряци от БТПД през 1944 г.
Оказва се, че в личния архив на моряка Никола Димов има и четири снимки, свързани с две чуждестранни военноморски визити във Варна преди 1944 г. Първото посещение е на лекия учебен крайцер от Франция „Жана д`Арк“, пристигнал тук на 24 май 1932 г. А второто - на отряд бойни кораби от ВМС на Кралство Италия под флага на адмирал Морено (юли 1932 г.). Флагмански кораб е лекият крайцер „Куатро“, а останалите четири кораба са еднотипните контраминоносци „Джузепе ла Фарина“, „Анжело Басини“, „Фратели Капроли“ и „Енрико Козенц“.
И двете визити са известни на любознателните читатели и сякаш едва ли има още нещо, което можем да добавим за тях. Е, не съвсем. И четирите снимки са направени с любителски фотоапарат, не отразяват протоколните прояви, свързани с посещенията. Но пък имат детайли, които досега май не са забелязани от изследователите.
Вижте първата снимка на „Жана д`Арк“! Тя ни показва десния борд на кораба и голямата навалица от натоварени в лодки българи, които искат да видят отблизо гостуващия крайцер. Само че до парадния трап предвидливо е позиционирана българска миночистачна лодка, чийто екипаж явно има задачата да не позволява на нашенци да прекаляват със своето любопитство. Още повече, че на пирса има голямо множество от хора, които наблюдават официална церемония, вероятно посещението на цар Борис ІІІ.
Погледнете към втората снимка на „Жана д`Арк“! Да, на пирса все пак са цар Борис ІІІ и царица Йоанна. Както и другите официални лица - българи и французи. Забележете обаче как само на няколко метра от тях колко спокойно си преминава един нашенец, почти официално облечен. Къде са гледали от тогавашното НСО? Ами нямало е НСО. А и нашенецът в дясната си ръка държи неидентифициран предмет, може пък да има някаква функция по посрещането…
Погледнете към снимката на „Енрико Козенц“! На кърмата му, на левия борд има интересно техническо съоръжение. Нещо като кран, който спуска във водата нещо като част от миночистачен трал - торпедо-образно тяло с хоризонтален стабилизатор. Все пак, говорим за 1932 година! Контраминоносец с миночистачен трал. Да, противоминни паравани са имали и по-големия клас бойни кораби - ескадрените миноносци, но контраминоносец с контактен противоминен трал? А може би това торпедо-образно тяло с хоризонтален стабилизатор е имало съвсем друго предназначение?
Какво ни показва снимката от изпращането на италианските кораби? Всъщност, на снимката е лекият крайцер „Куатро“. На кея има изпращачи. Нормално. Но изпращачите са подбрани. Множеството изпращачи се виждат при увеличаването на снимката и те са по вълнолома и някъде към пристанищните магазии. Очевидно, тогавашното НСО този път е взело мерки, водено от някакви съображения. Но двама души, виждаме ги долу, вляво, са намерили интересно решение да преодолеят забраната: с малка гребна лодка тип „Русалка“ са се позиционирали между пирса и крайцера, за да се включат в изпращачите.
Да, в старите снимки понякога можем да направим и някои малки нови открития. Затова трябва да ги пазим и да ги споделяме!
Атанас ПАНАЙОТОВ

Към десния борд на „Жана д`Арк“ са се устремили натоварени с любопитни граждани лодки.
Нашенец необезпокоявано преминава край царското семейство и другите официални лица по посрещането на „Жана д`Арк“.
Поглед към левия борд и кърмата на „Енрико Козенц“. Там виждаме торпедо-образно тяло с хоризонтален стабилизатор.
Изпращачите на „Куатро“ - в близък и в по-далечен план.