НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СПОМЕН ЗА ПОЛКОВНИК О.З. ТОДОР ВИЧЕВ СТАНЕВ (1936 - 2019 Г.)
Вчера публикувахме снимки от личния архив на моряка Никола Димов. Не за първи път! Благодарение на неговия син капитан далечно плаване Янко Димов получаваме различни гледни точки за познати и непознати събития от историята на Морска България. Неотдавна публикувахме спомен за капитан Тодор Адамов, благодарение на неговия син главният механик Иван Адамов. А благодарение на Георги Стоянов (Малкото Гоче, както го нарече главният механик Слави Пешков), имаме богата палитра от снимки, документи и пощенски картички, свързани с биографията на моряците от неговия род. Не подлежат на забрава публикациите на Евгения Рангелова-Пеева (1941 - 2013 г.), осветила основни моменти от живота и делото на нейния баща - капитан далечно плаване Славчо Рангелов, и дядо - капитан далечно плаване Васил Филев - Барбата, и за неговия син капитан Евтим Филев.
Този списък може да бъде продължен. И това е повод ние, от „Морски вестник“, да се гордеем със създадената традиция богатствата от морското ни минало да пренасяме в съкровищницата на настоящето. И дано тази традиция да продължава! Това зависи само от тези от нас, които мислим за бъдещето на Морска България.
Днес публикуваме „Спомен за полковник о.з. Тодор Вичев Станев (1936 - 2019 г.)“ с автор неговия син о.з. капитан ІІ ранг Вичо Станев. Редовните читатели на „Морски вестник“ вече знаят нещо за полковник Станев:
10 септември 2014 г. Торпедният катер пред Военноморския музей и неговият събрат в Тутракан
Не случайно в неговия личен архив има и снимка-новогодишна картичка, на която се вижда вдигнатият на постамент торпеден катер пред Военноморския музей. Неговият принос в тази уникална операция е достоен за уважение. Както е достойна за уважение и цялата му служба в Българската армия и Военноморските сили.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от архива на семейство Станеви.

Спомен за Татко! от о.з. капитан ІІ ранг Вичо Станев можете да прочетете тук.

Полковник о.з. Тодор Вичев Станев (1936 - 2019 г.)
Снимка-новогодишна картичка от 1986 г.