НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДВА КОРАБА, ПОСТРОЕНИ В ХАМБУРГ, ПРИСТИГНАХА В ДВЕ РАЗЛИЧНИ ВАРНЕНСКИ ПРИСТАНИЩА
Вчера два кораба, застанали на зимния рейд пред Варна, се насочиха към две варненски пристанища. По стечение на обстоятелствата, и двата са построени в Хамбург. Съвпаденията свършват до тук.
Регистрираният под флага на Панама ISLAND OLKHON (IMO: 8223062) се насочи към Пристанището за обществен транспорт с регионално значение „ТЕЦ Езерово“. Там вече се обработват други два кораба. ISLAND OLKHON е построен в J.J. Sietas Schiffswerft KG GmbH u. Co., Хамбург, ФРГ и е предаден на първия си корабособственик на 1 юни 1983 г. Той е от проекта Sietas Typ 110. Дължината му е 87,97 м, широчината - 11,54 м (Summer DWT: 2904 t). Понастоящем плава под наблюдението на Russian Maritime Register of Shipping.
Този кораб има интересно име: ISLAND OLKHON (рус. Остров Ольхон). Това е остров в езерото Байкал и е третият по големина в света остров, намиращ се в езеро. Дължината му е 71,5 км, а широчината - 20,8 км. Островът е туристическа атракция с невероятното многообразие от растителни и животински видове и съчетания от зони между пустиня, тундра и високопланински връх.
Другият кораб - ESPERANZA (IMO: 8410354), е построен в същата корабостроителница, но през 1984 г. Регистриран е под флага на Хондурас. Дължината му е 88,63 м, а широчината - 15,7 м (DWT: 4944 t). Плава под наблюдението на Germanischer Lloyd. Според данни от специализираните сайтове, главният двигател на кораба е Deutz SBV12M628, произведен в Kloeckner-Humboldt-Deutz AG - West Germany. Собственик и мениджър на ESPERANZA е регистрираната в Констанца, Румъния, компания Info Market. Корабът вече се натоварва в Пристанище Варна-запад.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки Пресиян ПАНАЙОТОВ

Корабът с името ISLAND OLKHON
(рус. Остров Ольхон) на зимния рейд пред Варна.
Регистрираният под флага на Панама ISLAND OLKHON (IMO: 8223062) се насочи към Пристанището за обществен транспорт с регионално значение „ТЕЦ Езерово“.
ESPERANZA (IMO: 8410354) на зимния рейд пред Варна.
Регистрираният под флага на Хондурас ESPERANZA се насочи към Пристанище Варна-запад.