НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРИКЛЮЧИ УЧАСТИЕТО НА МИННИЯ ЛОВЕЦ „ЦИБЪР“ В
ГРЪЦКОТО ПРОТИВОМИННО УЧЕНИЕ „АРИАДНЕ 2021”

От 28 март до 4 април 2021 г., втората постоянна противоминна група на НАТО, в състава на която е българският минен ловец „Цибър”, взе участие в противоминното учение на ВМС на Република Гърция - „Ариадне 2021”.
В района на залив Патра, беше проведена съвместна противоминна операция за гарантиране на свободата и безопасността на корабоплаването в района. Едновременно с това, корабите от групата проведоха учения по отразяване на асиметрични заплахи от бързоходни лодки и нисколетящи цели, и отразяване на атаките на въздушен противник.
Резултатът от проведената противоминна операция беше повече от отличен - бяха открити всичките предварително поставени 22 учебни дънни мини от различен тип. Нашият кораб откри седем от поставените учебни мини. С това той си подели първото място, за брой открити мини, с италианския минен ловец „Термоли“. Останалите учебни мини бяха открити от френския минен ловец „Орион“, турския минен ловец „Айвалък“ и гръцките „Европи“, и „Калипсо“. Испанският минен ловец „Тахо“ активно подпомагаше останалите кораби, при извличането на учебните дънни мини, със своята водолазна група.
На 5 април минен ловец „Цибър“ излезе от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО и след извършване на преход, на 8 април ще се завърне в Република България и ще застане в Пункта за базиране Варна.
Връзки с обществеността на ВМС